Firkálj


Leírás

Átvert a TO? Nem maradt tantárgy? Pikkel rád a tanár? Nem indult szakirány? Átvernek a tandíjjal? Nem képvisel a HÖK? Felháborít a szinvonaltalan képzés? Megbántad az egészet ?!? Mindenkinek van története a visszásságokról, jó és rossz tapasztalatról, élményekről. "Felsül" az oktatás, régóta - beszéljünk róla, milyen is igazán. Fosuli@index.hu

Szavazás

Utolsó kommentek

  • sorstárs: "A gólyatábor-befizetések elsikkasztását, meg nem is értem. Milyen már, hogy saját számlára utalta... (2010.08.09. 14:45) HÖK segít?
  • testlife: @rexter: Alaposan átgondolt, értelmes, egyedi gondolkodásra valló tanács volt. Köszönjük. (2009.08.29. 12:16) (ki)Nyíregyháza
  • rexter: bazeg ember menj el dolgozni, mint anyadek penzen meg az allam penzen segilyekbol lakjal egy szaro... (2009.01.13. 12:40) (ki)Nyíregyháza
  • sedthh: nyíííregyi főiskolaaaa nanana nanaaaa (2008.11.22. 19:22) (ki)Nyíregyháza
  • P.E.: Azért az nagyon tetszik, hogy milyen szép bölcs gondolatokkal érvelnek a tandíj mellett az előző r... (2008.11.21. 22:50) Szívnak a végzősök?
  • P.E.: Két dolgot fűznék a cikkhez és az eddigi hozzászólásokhoz hozzá: - Azért nem kérnék pénzt, ha val... (2008.11.21. 22:44) Szívnak a végzősök?
  • drhlaszlo: Folytatást kérünk! Netán ráuntál, kedves Káposztakukac? (2008.11.10. 16:30) (ki)Nyíregyháza
  • d: te pedig, kedves barátom, hiába vagy diplomás, mégis egy rasszista szar vagy, és úgy tűnik frusztr... (2008.10.30. 12:04) Szívnak a végzősök?
  • KLO: Az ilyen hozzáállás: "Ha végigszenvedted a felsőoktatás négy/öt évét," mindent megmagyaráz... Ne... (2008.08.15. 21:43) Szívnak a végzősök?
  • Tombolda: juj. főiskola nyíregyen... necces. (2008.07.26. 21:44) (ki)Nyíregyháza
  • Utolsó 20

Címkék

becsöngetés (1) buli (1) debrecen (1) diák (3) diákigazolvány (2) diploma (1) egyetem (8) fősuli (9) hff (1) hök (1) höok (4) iskola (4) kollégium (2) kritika (20) minőség (4) oktatás (13) pécs (1) suli (1) szent istván (1) szigorlat (1) sztrájk (1) tanár (10) tandíj (5) tanulás (5) to (4) tüntetés (4) vélemény (15) vizsga (2) vjrktf (5) zh (2)

Olvass még

    Nincs megjeleníthető elem.

HÖK segít?

2007.11.26. 14:23 :: Lesley

Közeleg a vizsgaidő, egyre kevesebb az idő a tanuláson kívüli dolgokra, viszont egyre több a szemet szúró dolog. Negyedévesként - ha minden jól megy - tavasszal már államvizsgázni fogok. "Ha minden jól megy" alatt nem a tanulmányi előmenetelemre gondolok, hanem a vizsgára bocsátás egyik fontos alapkövetelményére: az indexben legyen kitöltve az összes tárgy jegye.

Nos, ez nálunk nem nagyon valósul meg. Levelező évfolyamon most vagyunk 63-an, ám körülbelül ötven embernek vannak elmaradásai az indexben. Nem csak úgy, hogy mondjuk beteg lett a tanár, és ezért nem tudta időben beírni a jegyeket, hanem több tanár több tárgyból sem Neptunba sem indexbe nincs beírva . Persze, tudom, az én dolgom beíratni a tanárral vizsgát követően - ezek rendben is vannak, amiből vizsgázunk, az be is van. Vannak azonban gyakorlati tárgyak, amikor egy-egy megoldandó feladatot kell teljesíteni, és beküldeni levélben. A levelet ajánlva adjuk fel (rutinból), ha véletlenül ímélt is elfogad a tanár, kérünk visszajelzést a levél megérkezéséről/olvasásáról. Ennek ellenére nincsenek jegyek beírva!

A TO feladata lenne ennek ellenőrzése, ám még előző év ellenőrzésénél tartanak..gyakorlatilag, most azt sem tudom, hány kredit hiányzik a záróvizsgához! Felmerültek különböző megoldások, összesítve az indexeket kergetjük a tanárokat, akik közül sokan csak "óraadók", így sokszor csak az intézmény falain kívül, a tanár másik munkahelyén találkozhatunk egy-egy jegy beíráshoz.

A megoldáshoz segítségül hívtam a HÖK elnökét. Érdekes beszélgetés volt, a lényege az, hogy a HÖK nem JOGI személy, így segíteni ez ügyben nem tud. WTF? Nem értettem, ő az én érdekeim képviseli, vagy nem?? De, sőt, dehogynem. Csak segíteni nem tud, mert nincs kompetenciája. Hiszen a Hök benne van a szenátusi bizottságban, tanulmányi bizottságban, miegymás, és ennek ellenére nem?? Vagy milyen érdekemet védik? Naívságom szertefoszlott egy perc alatt. Annyit mondott, keressem az intézmény jogi felelősét, ő talán tud majd utat mutatni, vagy tanácsot adni, hogyan lehetne rákényszeríteni a tanárokat a munkájuk elvégzésére.

Persze, nem tudott. A felelőségre vonás a rektor hatásköre, fegyelmit indítani pedig a TO vezetőjének kötelessége. Na bumm! Az sosem fog megtörténni.

Kergethetem tovább a tanarakat.

És van aki ezért fizet is.

Ha újrakezdhetném, sosem választanám ezt az intézményt.

8 komment · 1 trackback

Címkék: kritika tanár hök vjrktf

A bejegyzés trackback címe:

https://felsulooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr48242362

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: fotos de amor para mi novia 2016 2017.12.14. 04:23:17

G Y E R E K F R A N C I A - Tudormanók - gyereknyelvtanulás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Napkelet Csillaga 2007.11.27. 11:25:34

Ja, hát a HÖK-ök lényegében a hallgatói maffiát jelentik már évek óta... nagyjából a Bokros-csomaggal kezdődött a változás, addig a HÖK még tényleg HÖK volt. Ma már csak hallgatói maffiának nevezném inkább a legtöbb helyen.

Van, ahol korrektebbek, van ahol nem - a HÖK az nem egy önmagában létező dolog, hanem kapcsolódik hozzá sokminden, úgymint:

- hallgatói támogatások elosztása fölötti hatalom
- kollégiumi férőhelyek elosztása fölötti hatalom
- egyetemi/főiskolai infrastruktúra rendezvényszervezésre való felhasználása fölötti hatalom
- hallgatók rabszolgamunkára kikölcsönzése, a szükséges ÁFA/TB-járulékok 1 az 1ben adócsalása + még a hallgatók pénze felének lenyúlása

Nagyjából ezekben utaznak a HÖK-ök, pontosabban nem is a HÖK-ök, hanem azok a lemaradozó hallgatók, akik erre paralegális protomaffialétre adják a fejüket.

Kobaljov 2007.11.27. 22:18:06

Igen ez kb. úgy igaz, ahogy minden rendőr korrupt, minden orvos vette diplomáját és minden pap pedofil.

Te a cikkben kb. azt hiányolod, hogy miért nem gyakorol munkáltatói jogokat az oktató fölött a helyi HÖK. A szenátus, stb. meg igaz, csak egyrészt nem ezzel foglalkoznak (szerintem a fegyelmi bizottságot kéne megnézni a helyi szabályzatban, hogy annak kéne-e foglalkoznia ezzel a dologgal) másrészt egyik bizottságban sincsenek többségben a hallgatók, a szenátusban min 25 max 33%, azaz önmagukban nem nagyon tudnak megszavazni semmit ha a többi tag nem akarja.

Ha elakadsz az ügyeddel itt tudsz jogi segítséget kérni:
www.felvi.hu/index.ofi?mfa_id=429
www.oktbiztos.hu/

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2007.11.27. 23:12:08

Nem, nem azt hiányolom, hanem azt, hogy egyáltalán nem segít, kicsit sem. Felvetheti ezt a szenátusi ülésen, tanulmányi bizottságnál, bárhol, nemtom, de legalább elindulna!
Levelezőként havonta egyszer vagyok suliban, és ha a tanárnak nincs fogadó órája, vagy nem ér rá, akkor nem találkozunk. Az indexem kitöltéséhez nem kell ott lennem, elég, ha a tanár bemegy a TO-ra és beírja.Nna, ezt viszont elérheti a Hök a tanárnál. Szerintem.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2007.12.11. 12:15:43

Kedves Napkelet Csillaga!

Csak gratulálni szeretnék értelmes, valóban felsőoktatásban tanuló diákhoz illő, finoman cizellált soraidhoz.
A Felsőoktatási Törvény szerint minden intézménynek létre kell hoznia egy karrierirodát (figyelem! nem HÖK! Az intézmény fiztett, főállású dolgozói), ennek a feladata a gyakornoki helyek beszerzése, meghirdetése... stb. A törvény szerint a gyakornoki programok általában nem járnak munkabérrel, így nem keletkezik utánuk járulékfiztés sem.
Amennyiben te diákmunkára gondolsz, az megint nem a HÖK feladata, hanem egy diákmunkára szakosodott cégé, ami lehet szövetkezet (pl. Meló-Diák és társai), illetőleg egy Közhasznú Társaság (Kht.), a HÖK maximum meghirdeti ezen álláshelyeket, de Te szerződést NEM a Hallgatói Önkormányzattal kötsz, hanem ezen szervezettel. Azt hiszem, így könnyen belátható, hogy ha sérelem ért, akkor ne a HÖKre kellene haragudnod.
A kollégiumi/szociális ügyek kapcsán pedig... Minden felsőoktatási intézményben ilyen ügyekről a Diákjóléti Bizottság dönt (Ftv.), ennek pedig oktatói és hallgatói tagjai (nos, ők általában tényleg HÖKösök )egyaránt vannak, és ez a szerv dönt az ilyen ügyekről.

Üdvözlettel:

Egy "paralegális protomaffiózólétre" vállalkozó

(ex)hökös 2007.12.21. 14:01:49

Kedves Napkelet Csillaga!

5 évet töltöttem el Magyarország egyik legnagyobb egyetemének hallgatói önkormányzatában. Amiket te írsz, sajnos, távolról sem igazak. Jó lenne, ha lenne "hatalma" a HÖK-nek, de legritkább esetben maximum csak egyetértési joga van. (Ami annyit jelent, hogy a HÖK igen szavazata nélkül az adtott dolgot nem lehet elfogadni.) Ez igaz a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatra (most mér Hallgatói Követelményrendszer) és a Térítési és Juttatási szabályzatra.
Azokban a kérdésekben, amiket te említesz CSAK javaslattételi joga van, vagyis tehetünk javaslatot, de senkinek nem kötelessége elfogadni.
Mielőtt ilyen baromságokat írsz le, tájéjozódj.
A hallgatók pénzét lenyúlni pedig lehetetlen. Ami pénz elosztásról a HÖK javaslatot tesz, azt a pénzt soha nem látja fizikailag egy HÖK-ös sem, mert csak papíron létezik és az egyetem közvetlenül a MÁK (Magyar Államkincstár) számlájáról utaltatja a hallgató számlájára. Nem ülnek a HÖK-ösök délután az irodájukban és nem számolgatják a Hallgatók Pénzét.
A HÖK, mivel nem jogi személy (ahogy Kicsi.Sati is melítette) még csak bankszámlája sem lehet!
Tény és való, hogy van egy működési kerete, amit a Szenátus szavaz meg (ahol a hallgatók aránya 1/3) de abból a pénzből nem lehet csak úgy számlára utalgatni. Minde ilyen kifizetést az Egyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága intéz ÁFÁ-s számla alapján!
Remélem, kielégítő választ adtam

szintén ex 2007.12.21. 14:38:56

Szevasztok!
Először is szeretném én is leszögezni, hogy nem minden HÖK korrupt. Magam is hököztem egy ideig, voltam elnök is, és az én időmben sikerült kordában tartani az ilyen elhajlásokat.
Technikailag viszont igenis lehetséges nyúlni a hallgatók pénzéből, csak elég gátlástalannak kell lenni.
Bár a pénz lenyúlásához nincs sok köze, a "nem jogi személy"-problémát egy egyesület megalapításával kell áthidalni, és hipp-hopp máris van bankszámla.
A - tudomásom szerint - legelterjedtebb módja a pénznyúlásnak, ha a djb kiutal pénzt "kevésbé rászoruló" hallgatóknak, aminek egy adott hányadát azok visszaosztják a bírálónak.
A különféle intézményi támogatás megcsapolására jó eszköz a kamuszámla, leginkább benzinról, mert az mindig kell, meg drága is.
a túlzott pofátlanság viszont nem célravezető: tavasszal buktak le hökösök azzal, hogy a gólyatábor díját nem a hallgatói egyesület számlájára, hanem a sajátjukra utalták. a hallgatói lap meg méretes botrányt csinált belőle.
Szóval a civil kontroll a felsőoktatásban is tud működni, sőt kell is neki.

(ex)hökös 2007.12.21. 18:25:10

Kedves szintén ex!

Tényleg egy triviális esetet említettél, a visszaosztással, de ehhez tényleg nagyon pofátlannak kell lenni. Mi ezt nem csináltuk meg, és tudtommal a jelenlegi HÖK vezetés sem csinálja. Ennek már csak az is határt szab, hogy olyan kicsi a DJB keret, hogy nem lehet értelmes összegeket kiuatalni, tehát nincs mit "visszaosztani".
(Persze el tudom képzelni, hogy egy nagy létszámú karon a kellően pofátlan HÖKösök megcsinálják ezt)
A benzinpénzes mód azért nem működhet nálunk, mert az egyetem felé benzint, élelmiszert és étkeztetést nem lehet elszámolni. Nem fizetik ki.
Nekünk is van alapítványunk, viszont a jó működés miatt teljesen külön kell kezelni a HÖK-től, mert egy idő után összefolynak a dolgok. (Az egyetemünk egyik karán ez történt, aztán jöttek az APEH-től ellenőrizni.Nem kívánom még az ellenségemnek sem)
A gólyatábor-befizetések elsikkasztását, meg nem is értem. Milyen már, hogy saját számlára utaltatja a pénzt?
A bankok figyelik az ilyesmit, és egy bizonyos összegnél kötelességük jelenteni a pénzmosás gyanút.
Bocs, hogy ezt kell mondanom, de amatőrök voltak, akik ezzel lebuktak. Ilyet még csak megpróbálni sem szabad.
Mivel már nem HÖK-özöm, de a telefonom még a HÖKös flottában van (mivel a barátaim még ott vannak és így ingyen beszélünk :P) a telefonszámlám árát sem utalhatom át a gazdaságisunk bankszámlájára, vagy az alapítvány számlájára, hanem kp-ban kell bevinnem, mert ős is kp-ban fizet a szolgáltatónak. A banknál külön felhívták rá a figyelmét, hogy elég kényelmetlen helyzetbe kerüleht, ha 25 ember az ő számlájára utalgatja a havi 8-10 ezert forintot.

sorstárs 2010.08.09. 14:45:11

"A gólyatábor-befizetések elsikkasztását, meg nem is értem. Milyen már, hogy saját számlára utaltatja a pénzt?"

Ez érdekes. A fiam most lesz első éves és a gólyatábor költségét az egyik szervező nevén lévő számlára kellett utalni.
süti beállítások módosítása