Firkálj


Leírás

Átvert a TO? Nem maradt tantárgy? Pikkel rád a tanár? Nem indult szakirány? Átvernek a tandíjjal? Nem képvisel a HÖK? Felháborít a szinvonaltalan képzés? Megbántad az egészet ?!? Mindenkinek van története a visszásságokról, jó és rossz tapasztalatról, élményekről. "Felsül" az oktatás, régóta - beszéljünk róla, milyen is igazán. Fosuli@index.hu

Szavazás

Utolsó kommentek

  • sorstárs: "A gólyatábor-befizetések elsikkasztását, meg nem is értem. Milyen már, hogy saját számlára utalta... (2010.08.09. 14:45) HÖK segít?
  • testlife: @rexter: Alaposan átgondolt, értelmes, egyedi gondolkodásra valló tanács volt. Köszönjük. (2009.08.29. 12:16) (ki)Nyíregyháza
  • rexter: bazeg ember menj el dolgozni, mint anyadek penzen meg az allam penzen segilyekbol lakjal egy szaro... (2009.01.13. 12:40) (ki)Nyíregyháza
  • sedthh: nyíííregyi főiskolaaaa nanana nanaaaa (2008.11.22. 19:22) (ki)Nyíregyháza
  • P.E.: Azért az nagyon tetszik, hogy milyen szép bölcs gondolatokkal érvelnek a tandíj mellett az előző r... (2008.11.21. 22:50) Szívnak a végzősök?
  • P.E.: Két dolgot fűznék a cikkhez és az eddigi hozzászólásokhoz hozzá: - Azért nem kérnék pénzt, ha val... (2008.11.21. 22:44) Szívnak a végzősök?
  • drhlaszlo: Folytatást kérünk! Netán ráuntál, kedves Káposztakukac? (2008.11.10. 16:30) (ki)Nyíregyháza
  • d: te pedig, kedves barátom, hiába vagy diplomás, mégis egy rasszista szar vagy, és úgy tűnik frusztr... (2008.10.30. 12:04) Szívnak a végzősök?
  • KLO: Az ilyen hozzáállás: "Ha végigszenvedted a felsőoktatás négy/öt évét," mindent megmagyaráz... Ne... (2008.08.15. 21:43) Szívnak a végzősök?
  • Tombolda: juj. főiskola nyíregyen... necces. (2008.07.26. 21:44) (ki)Nyíregyháza
  • Utolsó 20

Címkék

becsöngetés (1) buli (1) debrecen (1) diák (3) diákigazolvány (2) diploma (1) egyetem (8) fősuli (9) hff (1) hök (1) höok (4) iskola (4) kollégium (2) kritika (20) minőség (4) oktatás (13) pécs (1) suli (1) szent istván (1) szigorlat (1) sztrájk (1) tanár (10) tandíj (5) tanulás (5) to (4) tüntetés (4) vélemény (15) vizsga (2) vjrktf (5) zh (2)

Olvass még

    Nincs megjeleníthető elem.

A rektorok ötletei

2008.04.16. 19:58 :: DorKo

Bár csak 22.-én lesz a rektorok összeülése, már kiszivárgott a tervezetük (nem is ez az ország lenne, ha nem szivárgott volna ki, én ezt sosem fogom megérteni). Teljesen átalakítanák a felsőoktatást - ráférne - nézzük, hogyan.

A felsőoktatási intézmények vezetői a 2011-ig tartó tandíjmentes átmeneti időszakban teljes átjárhatóságot vezetnének be az azonos szakokon az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés között. Minden évben a tanulmányi eredménytől függően határoznák meg, hogy ki tanulhat ingyen, és kinek kell fizetnie tanulmányaiért. A felvételi eljárást is módosítanák a rektorok. Akik elérik a minimális pontszámot, azoknak kötelező bekerülniük a felsőoktatásba, de azoknak, akiknek a pontszáma nem elegendő az általuk megjelölt szakhoz, olyan képzéseket ajánlanának fel, amelyeknél kihasználatlanul maradtak a helyek.

A Magyar Rektori Konferencia a továbbtanulás minimális feltételévé az emelt szintű érettségit tenné. Ha az államilag támogatott létszámot nem tudja az intézmény feltölteni hallgatókkal, olyan jelentkezőket vennének fel, akik nem kaphatnak másoddiplomásként költségvetési támogatást, nekik azonban képzésük teljes költségét meg kellene fizetniük.

A jövőben a sikeresen felvételizőket nem csoportosítanák ingyenes és fizetős helyekre. A javaslat egyik fő eleme a költségtérítés megállapítására vonatkozik, a fizetendő összeget intézményenként, szakterületenként az első évben a felvételitől, a továbbiakban pedig az aktuális teljesítménytől függően határoznák meg.

A munkaanyagban szereplő javaslat alapján a hallgatók huszonöt százaléka tanulhatna ingyen, a többiek térítési díja a tanulmányi eredménytől függne. A rektorok szerint ha az általuk javasolt rendszert már 2008-ban bevezetnék, húszezerrel többen juthatnának be a felsőoktatásba.




Szép? Mindenesetre érdekes. Érdemes elgondolkodni rajta, úgy gondolom; viszont a népszavazás miatt a tandíjra három év moratórium van. Ne feledjük: ez csak egy munkaterv, amit megbeszél a kormány és a Höok a rektorokkal.

Addig finomíthatnak rajta.

80 komment

Címkék: oktatás kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://felsulooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr55428872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bervas 2008.04.16. 21:09:26

No igen. Kell valami, ami megtöri a "majd csak lesz valahogy" és a "csak tanulni ne kelljen" stílust.
A tisztelt hallgató hölgyek és urak tudásszintje, komolysága az elmúlt 15 évben szabadon esett, a létszám ellenben meredeken nőtt.
Aki csak melegedni jár egyetemre, igenis fizessen érte. Aki hülye/lusta tanulni, igenis fizessen érte. És nem, ne kapjon a pénzéért automatikusan diplomát, mert azzal azokat alázza meg, akik ugyanazért a papírért képességeik legjavát adták és vért izzadtak. Tisztelet a hallgatók 15%-ának.

kutyacica 2008.04.16. 21:24:22

heló.

a lényeget kihagytad (pontosítok: nem te, a hírtudosítás amit idézel). a tervezet nem más, mint (alig) burkolt megfogalmazása annak, hogyan lehetne az érdektelenségbe fulladó intézményeknek mégis valahogy megélhetést biztosítani.

ugyanis a következő 'apróság' itt nem szerepel: az anyag azt javasolja, hogy (az állami - költséges hallgatóhoz rendelés megszűntetésével együtt) ezentúl az első évre iratkozó _összes_ hallgató után adja meg az állam a normatívát. arról nem ír, ezt vajon a képzési, fenntartási stb.-re is érti-e, de van egy tippem, hogy szeretné.. innentől világos a kép.

hogy egy nálam sokkal tapasztaltabb felsőoktatáspolitikai szereplőt idézzek:

"ez mi bazmeg? ez egy szar!"

kutyacica 2008.04.16. 21:27:57

h világos legyen: ma a felsőoktatásban az állami támogatás már nem az intézmények hanem a szakok szerint kerül elosztásra, így a felvételizők a "talpukkal szavazva" döntik el, hova kerül állami pénz (hiszen ha a legjobbak egyetlen intézmény adott szakját töltik mind fel, a máshol létező azonos szakokon nem marad támogatott hely).

ez már az idei tanévben látható kiesést okozott rengeteg intézménynek. nem véletlenül emlékszünk nyár eleje-végéről a szánalmasabbnál szánalmasabb próbálkozásokra, amikkel a pót felvételin mégis a költséges képzésre próbáltak hallgatókat csalogatni (ingyen laptop, első évben/legjobbaknak elengedett költségtérítés stb.)

bár ha úgy vesszük, még mindig életképesebb ez a felvetés, mint az, hogy az üresen maradó kollégiumi épületek eladásából származó bevételekből lesz szíves elvegetálni az intézmény.

Dina 2008.04.16. 21:29:53

Mindenki ezzel a szöveggel jön, hogy nem fizeti a léhűtő diákok iskoláztatását, fizessék maguknak. Azért fel tenném a kérdést, hogy ki és hol mutott fel bármilyen statisztikai adatot, hogy a diákok hány százaléka tanul tisztességesen és mekkora részük csak lébecol? Azért mondjátok ezt, mert ezt halljátok a tv-ben ezt akarják veletek elhitetni. Vegyük mondjuk, hogy a tanulók 70%-a igenis tanul, a maradék 30 csak húzza az időt. Akkor csak azért a 30 százalék miatt bűntessük a többit is? Vagy megnézhetjük pl az iskolák közötti különbséget. Ha valaki a műszaki egyetemre megy, keményebben kell dolgoznia a jó jegyekért, mint mondjuk egy könnyebb suliban. Akkor aki a műszakira akar menni, de mégsem fér bele a állami támogatott létszámba, akkor az most vagy fizet vagy mehet a gyengébb iskolába. Hol igazságos ez az egész? Azt miért nem veszik észre, hogy ezzel megint a gazdagokat segítik, azok úgy is kifizetik, míg a szegényebb réteg megint szívhat. Én inkább igenis javasolnék egy adott időt, ami alatt végezned kell. Ha nem, hát viszlát. Az inkább ösztönözné a diákokat. Nekem ez a véleményem.

1728 2008.04.16. 21:29:57

Szerintem meg az ötlet jó, nem véletlen, hogy az oktatóktól jön.

1728 2008.04.16. 21:32:17

Dina: azért mondom, mert tanultam és tanítottam a magyar felsőoktatásban. Sok-sok év óta ezt a javaslatot mondogatom ismerőseimnek...

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.04.16. 21:50:41

Miert mi baja is lenne ettol a magyar felsooktatasnak? Csokkenne a szinvonal? Aligha. Esetleg none egy kicsit, mert kevesebben lebecolnanak ott. Az mindegy, hogy most hanyan nem tanulnak rendesen, igy javulna az arany. Miota artalmas a verseny?

Hogy sokan jarnak akiknek nem kene, azt onnan lehet tudni, hogy a velem egyszerre szuletettek kozul is eleg sok kutyauto vegezte el az egyetemet (BME villanykar, nem valami faiskola), pedig nalunk tobb felvetelizobol valogattak ki kevesebbet (demografiai hullam + azota tovabb bovitettek a helyek szamat). Abbol pedig sajnalatos modon kovetkezik, hogy a bekerultek atlagos ertelmi szinvonala (hozzaallasa, motivacioja) csokkent. Ez nem valami szemet elitista duma, ez teny (az intelligencia hanyados normal eloszlasu, aki nem hiszi jarjon utana).

Amugy meg nem kell am a vilagot vakitani, eleg sokan jartak egyetemre azok kozul, akik ehhez a temahoz hozza szoktak szolni, pontosan tudjak, hogy mekkora erofeszites elvegezni azt.

En pl. azert sem szivesen fizetnem a jovo nemzedek oktatasat, mert ok nem fogjak tudni fizetni a nyugdijamat (tobben vagyunk). Inkabb sporolnek arra.

tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.04.16. 21:56:11

ott van az igazság, hogy az érdektelen/értéktelen képzést nyújtó intézményeknek EZ jó lenne... a felsőoktatás színvonalának, társadalmi hasznosságának semmit sem ér... a pufajkás Horn Gyulának igaza volt '98-ban... kurva nagy luxus ennek az országnak szakmányban filozófusokat termelni állami pénzen... meg egyiptológusokat, asszírológusokat stb. nézzük meg hány tanárra, orvosra, ilyen-olyan mérnökre van szükség várhatóan a következő x évben, a jelentkezők közül válogassuk ki az x+10% legjobbat, ezek tanuljanak ingyen, aki meg a cserebogarak halhatalan lelkével akar foglalkozni az tegye üzleti alapon... fizess barom!

Dina 2008.04.16. 22:00:10

Én azt nem értem, hogy miért gondoljátok, hogy ezzel javulni fog a színvonal. Akinek van pénze, az úgy is kifizeti a tandíjat (és lássuk be a legtöbb elkényeztetett ficsur nem fog jobban tanulni) viszont a szegénynek esélye sincsen a főiskolára. Legalábbis ha nem kítűnővel végez. Lehet, hogy ti is voltatok diákok, de máris elfelejtettétek, hogy mondjuk a ti szüleiteknek esetleg mit jelentett volna akár 10-20 ezerrel többet fizetnie havonta. Vagy mit szólnál mondjuk, ha a nyugdíjasok azt mondanák mindenki aki eddig főiskolát végzett fizessen utólag tandíjat, mert a nyugdíjt nem bírja fizetni az állam. Akkor is ez lenne a véleményed?

Jaffar 2008.04.16. 22:18:05

Azok akik itt nyafognak nézzenek körbe a világban. SEHOL SEM INGYENES A FELSÖOKTATÀS!
A magyar felsöoktatás színvonala amugy is a béka segge alatt van jelenleg amin illö lenne már változtatni. Nyugat európában már a gyermek születésekor el kezdenek takarékoskodni a szülök a gyermekük tanittatására, nálunk miért kellene másképp lennie? Mert az emberek nem akarnak fizetni? Naja, én se akarok a hentésnél fizetni, de akkor nem is lesz pörköltnek való.
Fel kéne ébredni emberek és nem csak sírni. S ha vki azt hiszi, hogy Nyugat-Európában a "gazdagság" az csak ugy hipp hopp egyik napról a másikra termett az nagyot téved.
Kökemény évtizedek munkája az amit mi arrafelé látunk és ami után csak ámítozunk! Amig mi a kommunizmust élveztük addig a "haldokló kapitalizmus" szépen fejlödött.
Sajna kb 40 év mire mi magyarok is elkezdünk 1 kicsit európai módra gondolkozni. A probléma csak az, hogy addigra mindenki beelöz a szomszédban.
Menjetek tüntetni meg sírni és a rendezvényeken Viktor-Viktor rigmusokat skandálni. 100%-ig biztos vagyok, hogy a következö választás után nektek is jobb lesz. Feltéve, ha ti is benne vagytok a sógor-koma-jóbarát körben.
Mielött bárki fikázni kezdene, nem, nem vagyok szoci...sem szdsz-es....csak qrvára tele van a tököm már ezzel a jajveszékeléssel, s közben ugyanzok kavarják a levest, mi meg esszük :(

sourcerror 2008.04.16. 22:18:17

A középiskolában miért nem fizetnek a lébecolók? Ők is az állam pénzét szórják.

gandalf 2008.04.16. 22:18:34

ahogy par napja idezte az index bokrost: be kell zaratni az egyetemek felet. kesz. ez az egesz szuttyogas a jelentos reszben alkalmatlan, nem hozzaertes alapjan bekerult egyetemi oktatogarda onmentesi kiserleteirol (lasd: hangzatos szakok kitalalasa pl. tanarkepzo foiskolakon a tuleleshez) es az allami kapcsolatok nagyvonalu asszisztenciajarol szol.

amig csak ilyen felmegoldasok szuletnek, bagyadt kiserletek a tandijasdival, meg hogy hany ev alatt vegezzenek, addig semmi sem lesz. most vagy akarunk valamit vagy nem.

(szinten volt egyetemista es oktato beszel. nem felejtettem semmit, most is latom)

sourcerror 2008.04.16. 22:20:29

"Azok akik itt nyafognak nézzenek körbe a világban. SEHOL SEM INGYENES A FELSÖOKTATÀS!"

Ez nem igaz. Dániában, Svédországban, Görögországban, Luzemburgban ingyenes. Nézz utána a tényeknek, ne csak a propagandát ismételgesd, légszíves!

bervas 2008.04.16. 22:21:24

Drága Dina,

A mai diákok az utolsó vesszőig ismerik és kihasználják a jogaikat. A kötelességek ismeretével ellenben komoly problémáik vannak. A nagy részük a probléma felismerése után ("úbazz, itt tanulni kell!") becélozza a minimumot, és annál többere nem hajlandó. Ha alaptárgyból, ismert anyagból 60-80% a bukási arány egy-egy vizsgán úgy, hogy a kérdések egy az egyben házi feladatokból vannak kivéve (ami hiba nélkül a 95%-uk max. eredménnyel teljesített), akkor ki a hülye? :-) Tessék csak belegondolni.

Aki szegény, az összehúzza fülit-farkát, és kétszer annyira tanul, dolgozik, viszont fele annyit eszik. Az első félévet végighajtja, aztán bekerül a lazázó menő csávó megürült ingyenes helyére. Épp ez az elgondolás lényege. Nincs egyenlőség. Vannak a jók és vannak a többiek.

Akinek szegény a szülője, lesz szives nem sopánkodni, hanem kőkeményen hajtani, hogy ne otthonról kelljen elhozni a kaját, kosztpénzt. Lehetőség mindig van.

Jaffar 2008.04.16. 22:21:33

Dina!

Hallottál mér hitelröl vagy diákmunkáról?
Sajnos én sem "mehettem" föiskolára, mert nem kaptam kótert és a szüleim nem tudták volna finanszírozni már a kérót + a pénz nekem is jobban kellett. Nem is sírok!
Viszont mér most van félrtett pénzem a gyermekem tanittatására.

gandalf 2008.04.16. 22:24:54

index.hu/gazdasag/magyar/bok080414/

ez a megoldas (legalabbis eddig a legertelmesebb)

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.16. 22:26:58

Hm. Kezdem unni a sok tandíjpártit. Azt hiszem, ebben a témában már sokan, sokszor kifejtettük, hogy mi a bajunk a tandíjjal. Hogy miért rossz.
A rektorok ötletével nekem két nagy bajom van. Az első, ami tényleg baj, az az, hogy "a játékszabályok menet közbeni megváltoztatása nem ildomos" (kedvenc volt professzorom mondása), mert ugye velem az intézmény szerződést köt, amikor felvesz, majd pedig én beiratkozom.
A másik, a demagóg hőbörgés: azért tekintsük már meg, hogy mennyit keres egy rektor... Ha felajánlja a havi fizuja 30%-át az intézmény alapítványának, akkor én is beteszem az enyém 30%-át, jó? :)

sourcerror 2008.04.16. 22:27:45

Még amit jó lenne észben tartani: a hallgatók a létszám növekedésével egységre egy főre vetítve rosszabb minőségű oktatást kaptak: a gyakorlatok (20-40 fő/oktató) számát lecsökkentették, és azokat előadásokkal pótolták (100 - 400 fő/oktató).

Nem egyszerűen csak arról van szó, hogy a hülyébb diákok is bekerülnek, hanem nem is ugyanazt kapják mint régen.

P.S.:
Az egyetemi közösségi életről inkább ne is beszéljünk: pl. aki a Schönherz kupán részt vesz (iszunk, hányunk, belefekszünk buli), az plusz pontokat kap a kollégiumi felvételiben.

Jaffar 2008.04.16. 22:29:19

"Dániában, Svédországban, Görögországban, Luzemburgban "

Azt hiszem a felsorolás magáért beszél, nem?
Talán Görögo kilóg a sorból, de még ök is messze elöttünk vannak...gazdaságilag pl


Nem a propaganda hanem józan gondolkodás ez.
Ha annak a diáknak "fizetik" a tandíját akkor nekem is ki lehetne azt a pénzt utalni, nem?

Igenis fizessél, ha felsöoktatatásban szeretnél tanulni. Milyen jogon jár neked "több", mint egy másik embernek és még neked áll feljebb ha ez nem így van? Nonszensz

Mondj 1 indokot miért fizesse az állam (a mi adónkból) a te tanulmányaidat 16éves korod után?

KGB007 2008.04.16. 22:30:31

Alapvető problémát kéne megszüntetni, az állam ne szolgáltató legyen a felsőoktatási piacon, hanem vásárlóként és finanszírozóként jelenjen meg. Erre legyen lehetősége a magánszektornak is. Mindenki megmondja neki menny és milyen szakember kell. Azoknak a tanítatási költségeit összedobják, mindenki a legjobbakat akarja, és aki e felett akar tanulni perka. Beszélni kéne még arról is, hogy egy két sok egyetemnek menni kéne a levesbe csak a fenntartók politikai akarata nincs meg ehhez, mert akkor együtt tiltakozna a diák, a szülő, a tanár az ellenzék és a település ahol az intézmény van. Pedig egyenként mindegyik tudja, hogy egy nagy szarkaláb amit védenek, de egyéni érdekeik átírják a józaészt.
Közoktatásba kellene ésszerűbben felhasználni a lóvét és még többet is el lehetne költeni és nagyobb lenne a megtérülése, de ebbe nem megyek most bele. Én támogatnám az intézmények gazdasági társasággá szervezését, mert akkor a sok közalkalmazott ingyenélő tudná, hogy amit most dolgozik az a versenyszektorban túrós. Nem elsősorban a tanárokra gondolok itt, hanem működési apparátusra. (Ez áll az önkormányzati alkalmazottakra is) Még egy indok, egy gazdasági társaság megnézné mennyit húz ki a többi diák bőre alól a HÖK és a hozzá kapcsolódó körök.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.16. 22:31:39

Sourcerror,
Csatlakozom. / OFF: Igaz a Schönherz kupába nem látok bele, mondjuk Pali Bácsit a jogászok is ismerik... :)/

ON:
Tény: Amikor a szüleim jártak egyetemre, összesen 100 fős volt az évfolyam. Mi 296-an kezdtük. ők 10 fős szemináriumra jártak, én gólya koromban római jogra 30 fősre.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.16. 22:33:44

Juhhu-juhhu! Végre valaki megjelent, aki a HÖKösöket is bevonja a "nagy magyar összeesküvésbe". Erre vártam. Végre!!!
Mesélj, mi a gond a HÖKkel?

bervas 2008.04.16. 22:34:37

Igaz, hogy az oktatás szinvonala is esik. 25 alacsonyabb tudásszintről induló embernek nem lehet megtanítani azt, amit 15 éve 12 magasabb tudásszinttel érkező embernek még meg lehetett.

A játékszabály változás mindig a beiratkozó elsősöket érinti. Hogy most menet közben kilőtték a tandíjat, azt nem hiszem, hogy a mostani elsősök bánják.

Hogy mennyit keres egy rektor, az messze nem releváns. Hogy mennyit egy tanársegéd, adjunktus, docens, az annál inkább. Tessék nézegetni a közalkalmazotti bértáblát.

Tessék azt is figyelembe venni, hogy az állam a bérkeret 70-80%-át bocsájtja az intézmények rendelkezésére. Azaz vagy küzd az intézmény, vagy pár hónapot ingyen dolgozik a dolgozó. Ezzel együtt vannak vízfejek, elismerem.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.16. 22:35:05

Egyébként nem Jaffar fizeti a diplomámat, hanem a diplomás szüleim, az adójukból, ami jóval magasabb (42%), mint amennyi diploma nélkül lenne.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.16. 22:41:11

Nem irigyeltem az oktatóink bérét. Pontosabban nem tanársegédtől-docensig, akár professzorig, de unom már, hogy ha a Kar spórol, akkor az vagy a kisegítő személyzet (tanszéki adminisztrátortól karbantartóig) szívatása, vagy a normatíva hallgatóknak nyújtandó részének "kötelező tartalékképzése"; és még véletlenül sem bizonyos máshonnan lefaragható költségek átgondolása lenne... Pl.: Infrastruktrúra-fejlesztés (NEPTUN új verzióhoz nem veszünk újabb szerverparkot; közben oktatói szgép-beszerzés... könyvkiadás (nem tankönyv!) támogatása... stb.

KGB007 2008.04.16. 22:41:19

Egy példa kicsi csillag. Olyan ingyenélő banda a legytöbb egyetemen, csúszik höközik, hogy ki ne rúgják, tandíjat nem fiezet. (tudom mert olyan szervezetben vagyok, ahol más egyetemekre járókkal is meg tudjuk osztani ezirányu véleményünket) Jelenleg olyan hök elnökünk van aki ősz és kopasz több mint tíz éve jár az egyetemre és nem végzett semmit csak politizál. (ilyenekből lesznek parlamenti tagok.)A gólyatáborban az elsősöket lehúzták, olyan pofátlan ktgvetést nyújtottak be, hogy a hülye nem látta mennyi ment zsebre. Személy szerint szervezőnként több százezer forintról beszélünk. Erre fel még az akkor diákjólitis elnök, az elsősök promócuccát dézsmálta meg nem kicsi nagyon. Én azért voltam a gólyatáborba, hogy segítsek az elsősöknek szerinted mennyit fizettem ezért 10.000 rugót. Ja és az is meg akarták szabni, hogy milyen sört hozhat be az illető, mert támogatási szerződés volt a H-val. Különben ez csak a jéghegy csúcsa. Annyira nem akarok ebbe belemenni, de nálunk a hök választott rektor. ... Nem húzom fel magam

bervas 2008.04.16. 22:41:52

HÖK: a magyar közigazgatás kicsiben :-)

25 éve 4-es átlag alatt nem lehetett valaki hallgatói képviselő. Manapság messze a legnagyobb partiarcok vannak a képviselők között. Amikor pedig az a baj, hogy 10 év alatt se sikerül elvégezni az elvben 5 éves képzést (fizetni fog kelleni, jaj!), akkor bevetetik a szabályzatba, hogy az osztályzásnál, tanrend kialakításánál figyelembe kell venni a végzett közösségi munkát. Nem, nem a megszerzett tudást...
Nem dolgozunk, cselekszünk. Ismerős? :-)
A szociális és egyéb támogatások elosztását nem említem...

Jaffar 2008.04.16. 22:44:52

Kicsi.Sati!

Pontosíts kérlek :P

A te szüleid is!! adnak bele! Rohadtul nem mindegy! Amig "csak" adóznak addig a többi diplomás, nem diplomás, szakmunkás vagy éppen tanulatlan is fizeti a TE TANITTATÀSODAT!
(Elnézést ha fizetös szakon vagy :P)

Dina 2008.04.16. 22:47:23

Igen lehet felhozni mindenben külföldöt, hogy ott mi mindenért fizetniük kell. Nézd meg azért a fizetésüket is. Ha annyit keresne egy átlag magyar talán én is támogatnám a tandíjat és a fizetős egészségügyet. Egyébként itt nem csak a diploma megszerzéséről van szó. Az általános iksolától kellene kezdeni a megoldást. Miért kell például 18 éves koráig iskolába járniuk a diákoknak? Ott is csak lébecol a sok diák, nem tanul semmit, mert nem is érdekli. De mivel kötelező nem tehet mást. Azt is az adófizetők pénzéből finanszírozzák. Tanuljon ki egy szakmát és menjen dolgozni. A másik probléma, hogy Mo-on az is bevett szokás lett, hogy minden utolsó munkához diploma és nyelvizsga szükséges. Ha az embernek diploma nélkül is lenne esélye normális munkát szereznie, talán nem mennének ennyien főiskolára.
Jaffar, neked meg külön gratulálni tudok, hogy máris van félre tett pénzed a gyerekeid oktatására. Tudod az átlag magyar, ahogy te is említetted kikerül az iskolából, diákhitellel kezdi az életét és még arra sincs pénze, hogy saját lakást vásároljon magának. És akkor nagy okosan azt mondjátok, hogy máris spóroljon a gyerekeinek? Érdekes.

KGB007 2008.04.16. 22:48:12

Ki lehetne védeni a hököt népszavazással pl.:

Akarja e ön, hogy a gyermekét a felsőoktatásban képzési időn túl lévő hallgató ne képviselhesse.
:)

Nagyon belejöttem: Akarja e ön, hogy olyan ember, aki nem dolgozott sosem az állami rendszeren kívül, (tehát nem termelt GDP) ne lehessen országgyűlési képviselő. Igen

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.16. 22:51:38

KGB007! Szeged vagy BME? :) /mesélik.../
Jaffar! Rendben, más is. Igen, de egy ország fejlettségét a diplomásainak száma is meghatározza, azt hiszem.
A hallgatók között nagyon sok tróger van, a HÖKökben még több, tény.
DE! A többség tanulni jár egyetemre, nem lógni.
Nem, nem vagyok fizetős szakon. De mondjuk az első részében vagyok a hallgatói rangsornak, négy éve, rendszeresen. És igen, höközöm. (Üssetek! :))

bervas 2008.04.16. 22:52:50

Dina drága,

Aki már az általánosba is azért járt, mert muszáj, az minek küzd a továbbtanulással? :-)
Mindenkinek joga van tudatlannak és boldognak maradni. Csak ne a felsőoktatásban, ingyenes helyen gyakorolja.

bervas 2008.04.16. 22:54:18

Kicsi.Sati:

Riszpekt :-)

KGB007 2008.04.16. 22:54:26

Ma is minden fizetős Diuska, csak nem mindegy, hogy ki fizeti az igénybevevő vagy mindenki. Csak egy a baj Magyarországra egyik sem igaz az igénybevevők egyénileg nem fizetnek, és kb 2,5 millió magyar dobja össze a lóvét.
Olvass utánna egy egyszerű példa, hogy mi van ha nem kell valamiért fizeti egyénileg: hu.wikipedia.org/wiki/A_k%C3%B6zlegel%C5%91k_trag%C3%A9di%C3%A1ja

Jaffar 2008.04.16. 22:57:17

Egy szóval sem mondtam, hogy milliokba kell kerülnie a föiskolának/egyetemnek. èn csak azt mondom, hogy ne legyen ingyen.
A te érdeked is, hogy jó képzésben részesüljél, de a jelenlegi rendszer semmilyen formában sem alkalmas erre. Drasztikusan csökkenteni kéne a létszámot, ugyanis sokkal jobb (neked) ha végzösök 1 olyan diplomát tartanak a kezükben amit külföldön is elismernek és nem vécépapírnak nézik! A mennyiség helyett a minöségre kellene koncentrálni. De tényleg vmi irdatlan nagy katasztrófának kellene már történnie, hogy vmi is változzon.
Adórendszer, egészségügy, oktatás, állami apparátus, parlamenti létszám etc mind mind ilyen dolgok...amíg nem lest itt változás addig "szopunk". S nagyon ugy néz ki, hogy változás nuku!

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.04.16. 22:58:21

Nem értem, miért folyton ezen a tandíjon kotlanak. Ha bevezetik a tandíjat, az talán automatikusan változtatni fog azon, hogy a jelenleg egy átlagos nyelvtanár 8 év alatt annyit sem tud megtanítani az általános és középiskolás diákjainak az adott idegen nyelven, hogy "kérek egy pohár vizet"?

Dina 2008.04.16. 22:58:55

Bervas
Én pont erről beszélek. Ma a diákok kötelesek 18 éves korukig iskolába járni. Mindegy milyen szinten tanul. Van, aki 3szor is megismétel egy osztályt. De nem rughatják ki mert tanköteles. Az ilyennek, hidd el esze ágában sincs továbbtanulni. De itt jön be, hogy ha a felsőoktatást nem akarjuk az adónkból fizetni, akkor annak a szerencsétlennek miért fizetünk? Aki eljut odáig, hogy főiskolára készül, az azért már elért egy bizonyos szintet. Én inkább őt támogatom, mint a suttyót, aki csak kényszerből ül a padban. Miért kell rögtön a felsőoktatásban tanulók életét megnehezíteni. Én is azt támogatom, hogy legyen kevesebb hely, meghatározott idő, ami alatt el kell végezni a főiskolát, és akkor talán emelkedik a színvonal.

cgr 2008.04.16. 23:00:54

Azt nem értem, hogy mi a probléma: most is van tandíj, költségtérítéses képzésnek hívják, és felvételinél dől el, hogy ki fizeti és ki nem. Az új rendszerben ha valaki hibázott a felvételin, de aztán jól tanul, akkor nem kellene fizetnie. Ha viszont mákolt a felvételin de nem tanul, akkor kellene. Ez nekem igazságosabbnak tűnik.

bervas 2008.04.16. 23:02:18

Meghatározott idő ma is van. Azonban az intézmények fejpénzből, hallgató x X Ft-ból élnek. Azaz kevés hallgató -> kevés pénz. 70-80% helyett 40-50 % bérköltség? Az államigazgatás, politika ebben vastagon benne van. Tehát az egyetem felvesz boldogot és boldogtalant, hogy legyen bevétele. Aki pedig egyetemi hallgató, az nem munkanélküli. Még ha nem is oda való.

Dina 2008.04.16. 23:04:32

Cgr
Ez így jól hangzik. Ha azt mondanák, hogy meghúznak egy szintet, ami alá kerülve fizetned kell rendben lenne. De ha azt mondják, hogy bocs 500 főből max 100-at tudunk támogatni és a többi esetleg nem fér bele ebbe a keretbe, hiába jók az átlagai, az nem tűnik túl igazságosnak.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.16. 23:11:50

Egyébként: támogatom a kevesebb hallgató/magasabb normatívát, támogatom, hogy az, aki felvesz egy tárgyat, de nem teljesíti, az fizesse meg a tárgy kerditértékét, de ne 1000 Ft-ot, hanem legalább 8-10-et, mert akkor átgondolja, és akkor azt büntetjük, aki csak elvan, amúgy sz@rt sem csinál.

Dina 2008.04.16. 23:15:00

Még annyit hózzáfűznék így végül, hogy engem igazából nem is a tandíj dühít ennyire. Hanem az, hogy az egész politikai bagázs nagy rakás sz...
Beláthatjuk, hogy Mo-on semmilyen rendszer nem működik rendesen. Ahelyett, hogy ezeket alapjaiban rendbetennék, tőlünk akarnak beszedni mégtöbb pénzt, mondván, hogy ez így mindent megold. És mi polgárok még aszisztálunk is ehhez. Mindenki csak azt hajtogatja, hogy az ő adófizető pénzéből mit ne fizessenek másoknak. Ahelyett, hogy végre összefogna a nép és a rabló politikusok ellen lázadna, akik csak ellopják tőlünk, amit mi befizetünk. És értem ezt sz összes párta. Mind egyre megy. Részemről lezártam a témát.

bervas 2008.04.16. 23:22:07

Jól beszéltek. Fejétől bűzlik a hal. De ha mi már csak a farkáig érünk, legalább ott rázzuk gatyába a piszkos pikkelyeket... :-)

Mindfield 2008.04.16. 23:36:07

Jaaj, ez a felsőoktatás. Nem lehetne végre erről leszállni? ZH-zom holnap, most meg hozzászólást írok.

Szóval. Mindenki nagyon okos, meg vörösdiplomás, főleg azok, akik ordítják, hogy "hülye vagy fiam vazze, tanujjá". Jó dolog az egyetemistákkal kötözködni, amikor a gyerkőc lába alatt mozog a talaj, minden évben új rendszer, meg idegesség, meg satöbbi. És akkor jön a sok okostojás, és majd megmondja a frankót. Gratulálok.

Kicsit lerágott csont már ez. Ha nincs mit felgyújtani, vagy nem lehet a nácikat szidni, akkor jönnek a diákok. Bennük úgyis találni hibát, ők meg egyébként sem szólnak vissza, mert van más dolguk. Egy szó, mint száz: aki egyetemistákkal kötözködik, az sikeres ember nem lehet.

Szem 2008.04.16. 23:52:31

Azt felejti el mindenki (a rektorok is), hogy a legnagyobb különbség a 20 évvel ezelőtti állapothoz képest az, hogy a felsőoktatás ma már nem elitképzést jelent, hála a bolognai folyamatnak. Az lenne a lényeg, hogy a "tudásalapú társadalom" jelszóval minél több ember szerezhessen bachelor diplomát, viszont az eddiginél jólval kevesebb, valóban tehetséges ember mehessen tovább a master és a PhD képzésre. A két szintet teljesen összemossák.

Az pedig igaz, hogy szinte minden európai országban van tandíj, de tudtommal Nagy-Britannia és Írország kivételével mindenhol alacsonyabb, mint 105 000 ft az állami egyetemek alapképzésein.

Jezus 2008.04.16. 23:57:46

A rektoroknak inkább a szakirányokkal kéne foglalkozniuk szerintem. A héten volt tájékoztatónk, kb annyit tudtak mondani hogy hmm, ez nincs eldöntve, ezt még nem tudjuk, stb.

Az oktatás színvonala meredeken esik, ezt mindenki tudja. Viszont nem feltétlenül pénz kérdés. Inkább a tananyag van rosszul összeállítva. És egy rossz könyv elkészítése is ugyanannyi, mint egy jóé.

AZt is mondhatnám: én fizetnék, de nem ezért a színvonalért.

És nehogy azt hogyje valaki, hogy ha egy rosszul működő rendszerbe több pénzt teszünk, attól majd megoldódnak a gondok. Lásd az állam helyzete jelenleg.

mlp 2008.04.17. 00:01:08

Ha rendbetették a finanszírozást, akkor jöhet a már száz évvel ezelőtt is elavult oktatói hozzáállás / oktatási rendszer átalakítása. Addig pedig aki tud, menjen külföldre tanulni, majd hozza haza a tapasztalatokat!

szp 2008.04.17. 00:08:54

Én 10 éve végeztem, de azért van rálátásom a felsőoktatásra ma is. Én már akkor is lébecolással szereztem diplomát, és az érkező friss kollégáknál azt látom, ők sem voltak jobbak nálam. Erről pedig sztem az oktatás szinvonala is tehet: én is kaptam 5 alig kinyögött szóra nemhogy kettest, de ötöst is! Az oktatói kar saját túléléséért küzd, kitalálnak mindenféle szakokat, és teljesen felesleges dolgokat is tanítanak. És legfőképpen: önmagukat termelik ki újra, de közben saját tanítványaik lesznek a konkurenciájuk. Jah. Mert ők sem okosabbak náluk. Lassan nemcsak magyar fociválogatott, de egyetemi oktató is lehet bárki.

brlv24 2008.04.17. 00:14:11

"Nagy-Britannia és Írország kivételével mindenhol alacsonyabb"

Viszont, ha jol tudom, ott a 3000 fontos tandij melle jar 3000 font vissza nem teritendo tamogatas, amit a napi meglehetesre kolthetsz (szallas/kaja...kb szoctam) es 3000 font tandijhitel, ha szeretned...

Ket eve toltottem ki az egyik ismerosommel egy ilyen igenylolapot, ugyhogy felig meddig biztos vagyok benne:)

brlv24 2008.04.17. 00:19:17

En mondjuk nem vetem el 100%-osan a tandijat, viszont nem ezt tartom az egyeduli "szabalyzo parameternek"...
A nem teljesitett kreditek utan most is kell fizetni. Az a 30-40ezer Ft nem igazan rettent el senkit. Legalabbis akiket en ismertem. Az osztondij sem osztonoz tul sokat.

Szorosabbra lehetne venni a keretszamokat, magasabb normativaval.
A bolognai folyamtnak is inkabb gazdasagi okai vannak. Egyszeruen az 5 ev helyett igy csak 3.5-ot kell fizetnie az allamnak:)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.04.17. 00:21:29

Dina:> Én azt nem értem, hogy miért gondoljátok, hogy ezzel javulni fog a színvonal.

Pedig en pl. leirtam. Normal eloszlas.

> Akinek van pénze, az úgy is kifizeti a tandíjat (és lássuk be a legtöbb elkényeztetett
> ficsur nem fog jobban tanulni) viszont a szegénynek esélye sincsen a főiskolára.

Ez nem igaz. A szegeny es rosszul teljesitonek nincs (pontosabban kevesebb) eselye. Most akkor konkretan az faj, hogy aki gazdag az akkor is tanulhat, ha hulye? Attol meg nem fog atmenni. A szegenyseg es az esz nem jar egyutt sajnos/szerencsere.

> Legalábbis ha nem kítűnővel végez. Lehet, hogy ti is voltatok

Ez hazugsag. Meg van adva, hogy hany helyet tamogat az allam. Ezen kivul meg tandijhitel. A diploma befektetes. Errol mar hallottal? Nem erted, hogy az ingyen diploma sincs ingyen csak mas fizeti? Igen, a szegenyek is.

> diákok, de máris elfelejtettétek, hogy mondjuk a ti szüleiteknek
> esetleg mit jelentett volna akár 10-20 ezerrel többet fizetnie

Mi fizettunk Bokros fele tandijat. Egy baratom volt, akirol tudom, hogynem tudtak volna kifizetni, de o szocialis alapon mentesseget kapott. Es akkor meg nem volt diakhitel.

> havonta. Vagy mit szólnál mondjuk, ha a nyugdíjasok azt mondanák
> mindenki aki eddig főiskolát végzett fizessen utólag tandíjat,
> mert a nyugdíjt nem bírja fizetni az állam. Akkor is ez lenne a
> véleményed?

A nyugdijat nem az allam fizeti, hanem en. Tok mindegy, hogy utolag befizetem a tandijat, vagy az adombol potoljak ki a TB-t. Sot tudod mit, az egybe tandijjal jobban jarnek mint a 30 ev TB tamogatassal. A mai nyugdijasok meg baromi jol jarnak hozzank kepest, mert van mogottuk egy naluk nepesebb generacio. Mogottunk per pillanat nincs. Ami reszemrol azt is jelenti, hogy jo esellyel akkor sem lesz, amikor nyugdijba megyek.

Kicsi.Sati: > Hm. Kezdem unni a sok tandíjpártit. Azt hiszem, ebben a témában már sokan,
> sokszor kifejtettük, hogy mi a bajunk a tandíjjal. Hogy miért rossz.

Mi is, hogy miert nem. Es? Akkor itt a vege, nem lesz egyetertes. Suketek parbeszede.

> A rektorok ötletével nekem két nagy bajom van. Az első, ami
> tényleg baj, az az, hogy "a játékszabályok menet közbeni
> megváltoztatása nem ildomos" (kedvenc volt professzorom mondása),

Neha megtortenik. Spec a leszavazott tandij rendszer nem menet kozben jott volna, hanem csak az uj felvetteknel, de ugye az sem volt jo. Illdomos vagy sem, neha sajnos szukseg van ra. A tarsadalomnak igy jobb (meg ha tul ostoba hozza is, hogy megertse).

> A másik, a demagóg hőbörgés:

A demagog hoborgesnek rendkivul sok ertelme van. Komolyan vesznek tole, tiszteletet vivsz ki magadnak es nem utolsosorban konstruktiv, elore visz a megoldas fele.

> azért tekintsük már meg, hogy mennyit keres egy rektor... Ha

Mennyit? Es hany rektor van? Es mennyit dolgozott erte? Keressen mindenki ugyanannyit? Mondjuk annyit, mint az utcaseprok?

> felajánlja a havi fizuja 30%-át az intézmény alapítványának, akkor
> én is beteszem az enyém 30%-át, jó? :)

Gondolom te sem valami tul hasznos szakra jarsz. Remelem. Amikor a Bokros-tandij miatt (amit utana mi is fizettunk!) a Kossuth teren hoborogtek a HOKosok, akkor is kinyilt a bicska a zsebemben. Az egyik okor azt kerte szamon az oktatasi allattitkaron, hogy az akkor 7200Ft/hós normativabol hogy lehetett volna _megelni_. Es az ilyenek 'kepviselik' a diakokat. Na a te fizetes emlegetesed kb. egy szinvonalon van ezzel. Szerencsere teged nem latni a TVben.

Töppedt gomba 2008.04.17. 00:22:29

1. Remek dolog itt tandíjról beszélni meg nyugati példákat hozni, de nézzetek már körül azokban a nyugati országokban. Milyen fizetések és életszínvonal van ott és milyen van itt?

2. Aki eddig be akart kerülni állami képzésre az eddig is be tudott kerülni, nem egy "nagy mázlin" múlt az, hogy mennyi pontot szerzett felvételin.

3. Mielőtt egy olyan réteget akarnátok méginkább lehúzni akik később a TI nyugdíjatokat fogják kifizetni, gondolkodjatok el azon, hogy bizonyos kisebbségek mennyi segélyt kapnak a fogyatékosnak mondott kölykeikkel akik a 8 általános sem tudják elvégezni és akiknél a 2-3 év a börtönben felér egy diplomával.

Gondolom a 3. pont bántja némelyek érzékeny lelki világát, de én személy szerint először ott kezdenék el megreformálni dolgokat. Érdekes módon a mélyszegénységből (az egyik kedvenc kifejezésem lett mostanában) jövő magyar diák tud tanulni, a mélyszegénységből jövő kisebbségi viszont csak lopni tud? Ne vicceljünk már.

Egy egyetemista

G.T. 2008.04.17. 00:24:40

Jó vicc a rektorok összegányolt terve! Ezek szerint minden egyetemre szükség van! (Igy minden rektorra is!) És tök jó, mert még 20 ezerrel többen juthatnak be a felsőoktatásba, így még jobban csökken a színvonal! (és még több rektorra van szükség! Persze az ingyenes képzést megkurtítanák, mert több rektornak több fizetés kell!)

Szerintem meg kellene néznie az államnak, hogy a jövőben milyen egyetemi végzettségűből mennyi kell, és nekik biztosítson csak ingyenes oktatást az állam, de az ingyenes legyen!!! Jelenleg tényleg dupla annyian tanulnak, mint amennyi végzettre szükség van, így a következmény, akire nincsen szükség itthon, az lelép külföldre, különben itthon munkanélküli lesz... aki lelép külföldre, annak meg miért az állam fizesse a tandíját? Egyébként be lehetne vezetni azt is, hogy aki több mint 5 évet már külföldön dolgozik, az utólagosan fizessen tandíjat. Ergó azzal a feltétellel tanulhat ingyen egy diák itthon, ha nem megy külföldre melózni 5 évnél tovább! Ha 5 évnél tovább kint van, külföldön fizet adót, akkor fizesse meg utólag a magyar felsőoktatást, ki tudja fizetni a jóval nagyobb fizetéséből simán! Ezt már réges régen be ke kellett volna vezetni, és nem a tandíjjal szarakodni. ..ja igen, ez hosszú távú befektetés, aminek az eredménye 10 év múlva látható, annyira meg még egyik kormány sem tervezett, pedig bármelyik megtehette volna...

molnibalage 2008.04.17. 00:25:25

"Azok akik itt nyafognak nézzenek körbe a világban. SEHOL SEM INGYENES A FELSÖOKTATÀS!"

Akkor kisfiam jól nyisd ki csípádat, mert európa igen sok országában még magyar szemmel nézve is jelképes tandíj van főleg az ottani keresetek szerint.

G.T. 2008.04.17. 00:30:55

Tényleg van már végre normálisan megszervezett családtámogatás? A tandíj is arról szól, hogy maradj hülye, és lehetőleg ne válallj gyereket. Akkor viszont nem tudom, hogy kikből lesznek a jövő generációi Magyarországon... A cigányok szaporodnak, mert megkapják a szocpolt, de belőlük nehéz megtölteni az egyetemeket... A fehér ember nem szaporodik, hülye lenne ilyen tandíj, és szivató feltételek mellett. Igen egy normális családtámogatás is hosszú távú befektetés lenne, ez sem érdeke egyik kormánynak sem, addig egyik kormány sem tervez... 20 évre előre?

pakesz 2008.04.17. 00:53:25

A sok barom aki elment szavazni, azt hitte, hogy donthet ebben!!! Hat a rektori karnak az atlag IQ-ja magasabb mint a sok slepsz aki azt hitte, hogy valtoztathat valamit.

brlv24 2008.04.17. 00:56:19

"atlag IQ-ja magasabb"

igyen, es jol tudjak, hogy az intezmenyuk uzemeltetesehez meg tobb penz kell. Mivel az allamtol nem kapnak, igy probalnak szerezni. En is ezt tennem..a kerdes az, ez-e az egyetlen ut, illetve ez-e a jo ut?

Wuff 2008.04.17. 00:57:50

"Abbol pedig sajnalatos modon kovetkezik, hogy a bekerultek atlagos ertelmi szinvonala (hozzaallasa, motivacioja) csokkent. Ez nem valami szemet elitista duma, ez teny (az intelligencia hanyados normal eloszlasu, aki nem hiszi jarjon utana)."

Nem tudom, hogy a normál eloszlás mit magyaráz. Pontosabban tudom, semmit. Mellesleg, ha már normál eloszlást említesz: NEM normál eloszlású, hanem lognormál eloszlású, hacsak nincs olyan, akinek negatív az intelligenciája.

Viszont igazad van. Nem az átlagot kellene felvenni az állami egyetemekre, hanem csak a legjobb 10-25%-ot.
1. meg lenne oldva a finanszírozás, nem kellene tandíj
2. csak elit egyetem maradna, magas szintű képzéssel (és szigorúbb elvárásokkal) - a felesleges szakok is eltűnnének
3. a rektorok elmehetnének a remek ötleteikkel együtt a francba

+

4. emellett a 3 éves főiskolai "szakképzést" kellene erőltetni inkább
5. akinek így sem sikerül bekerülni sehová, az tetszés szerint menjen fizetős helyre

chico 2008.04.17. 01:06:21

Naggyon fa@a a rektorok elképzelése. Persze, majd tanulmányi eredmény alapján fizessen a diák másodévtől. OK.
DE: akkor oldják már meg, hogy ne szenilis, félművelt "oktatók" osszák az észt, meg a jegyeket!!!! Legyen már benne, legalább említés szinten a tananyagban a friss kutatási eredménye egy -egy tudománynak, és ne kelljen az ötven évvel ezelőtti tanyanagból ma vizsgázni. Persze, tudjon róla a diák, de ne az adja már a tudománya, meg a diplomája gerincét.!!! Ne kelljen már a természettudományos szakokon szakdolgozati,PHD kutatási eredménket hamisítani csak azért, mert a diák biztos benne, hogy a tanára világnézetébe az nem fér bele!!! Meg akkor gondoskodjanak már aról, hogy a büntetőtanárokat kiszórják, vagy megneveljék, mert nem egy, nem két intézményből hallom, hogy minden évfolyamon vannak tárgyak - jogi, orvosi karokon főleg - amelyekből két ember kivételével bukik a 300 fős évfolyam... Nem hiszem, hogy ennyire hülye, meg érdektelen lenne a mai ifjúság. És évtizedek óta mindig ugyanazokról tanárokról szólnak az egyetemi rémtörténetek. Szal a színvonal szerintm nem csak pénzkérdés.

Majd ha ezeket a problémákat kiküszöbölik,talán hajlandó vagyok megfontolni, hogy fizessek. De addig, amig egy-két kivételtől eltekintve nem beszélhetünk szolgáltatásról, és kizárólag a hallgatók lehúzása zajlik ( ez egyébként intézményfüggetlen: különeljárási díjak, vizsgaismétlési díj, soha fel nem vett vizsga elmulasztása miatti büntetés stb.) talán nem kéne ezt a dolgot forszírozni. Mert óhatatlanul is felveti a kérdést, hogy inkább a színvonalas oktatásban, vagy csak az intézményfinanszírozásban édekelt-e a tanár? Ki garanálja, hogy nem azért szaporodik majd a fizetős diákok száma, mert kell a lé a rektor új autójára?
Másik érdekes felvetés: a műszaki, természettudományos szakokon szórják kifelé az embereket, a legjobb szándék mellett is ált 3-as a szakátlag. VS ének szakok, rajz tanszékek, ahol evidensen magasabb.. A rektori logika alapján ezek szerint képzünk ingyen temérdek rajzszakost, mert az kell ennek az országnak, mint a falat kenyér, a mérnök meg fizessen, mert lusta,és nem tanul???? (megjegyzem mindkét szakon vannak elhivatott diáok és lógósok is, ez tény, és kicsit sakítottam a hozzászólásban)

(PS2:új bllentyűzet az oka az elgépeléseknek, és bármennyire is átolvassa mg 1x az ember, mindig maradnak elütések)

sourcerror 2008.04.17. 01:09:57

"Ez nem igaz. A szegeny es rosszul teljesitonek nincs (pontosabban kevesebb) eselye. Most akkor konkretan az faj, hogy aki gazdag az akkor is tanulhat, ha hulye?"

A szociális rászorultságot vizsgáló rendszereket elég csúnyán át szokták verni a vállalkozógyerekek.


@Jaffar
"
Azt hiszem a felsorolás magáért beszél, nem?
Talán Görögo kilóg a sorból, de még ök is messze elöttünk vannak...gazdaságilag pl

Nem a propaganda hanem józan gondolkodás ez.
"

Csehország, Lengyelország, Málta ...

Forrás: index.hu/politika/belfold/tandij9769/

Persze, ha gazdag ország, akkor azért engedhetik meg mert gazdagok, ha szegény ország, akkor biztos a tandíj miatt szegények.

Nem csak a Népszabiból kellene tájékozódni.

Töppedt gomba 2008.04.17. 01:14:44

És mi lenne, ha fél évig nem fizetnénk segélyt a kisebbségeknek? Azzal lefogadom, hogy minimum 2 évre meg lenne oldva a felsőoktatás finanszírozása az állam részéről. :D

smartdrv 2008.04.17. 03:53:13

"akiknek a pontszáma nem elegendő az általuk megjelölt szakhoz, olyan képzéseket ajánlanának fel, amelyeknél kihasználatlanul maradtak a helyek."


nagyszerű, eddig is egy rakás alkalmatlan ember képzésére költünk, most ráadásul olyanokéra is, akik még csak nem is azt szeretnék tanulni, ahol épp vannak

Mindfield 2008.04.17. 06:24:23

Ja, és kíváncsi lennék a tandíj pártiak átlagéletkorára. Mert az, hogy elmúltál 35, és kopaszodsz, meg őszülsz, meg nem látsz magad előtt jövőt, az még nem ok arra, hogy másnak is elbaszd az esélyeit!

Töppedt gomba 2008.04.17. 07:18:41

Mindfield: :D Azért én elég kevés 35 évest ismerek aki kopaszodik meg őszül és nem lát jövőt maga előtt. Más kérdés, hogy ami neki még ingyenes volt azt most velünk ki szeretné fizetni. Azért megnézném, hogy az ilyen embereknek mi lett volna erről a véleményük, ha az ő idejükben kellett volna tandíjat fizetniük.

Dr Kangörény 2008.04.17. 08:14:26

Én 39 éves vagyok és kopasz és basszátok meg, saját magam fizettem a diplomámért, mert költségtérítéses képzésen vettem részt. És én tanultam is, mert nem akartam véletlenül sem félévet ismételni, mert akkor még többet kellett volna fizetnem érte. Jé, milyen furcsa, ugye? Mellesleg nekem jó állásom van, és kurvára nem irigylek semmit tőletek. De nem akarok még 20 évig ilyen kiabszott sok adót fizetni, tudjátok? Az meg, hogy mi volt régen, nem lehet állandó hivatkozási alap. Ott lett elbaltázva a dolog, hogy az igazán szükséges reformokat csesztek annakidején végrehajtani, mert ha a 90-es évek elején bevezettek volna valami olyan logikus rendszert, amit most a rektorok javasolnak, akkor most nem irkálnátok hülyeségeket, hanem fizetnétek szépen a tandíjat, vagy tanulnátok, mint egy kisangyal és akkor nem fizetnétek.

Egyébként mi a gond abban, hogy aki kiemelkedő teljesítményt nyújt az ingyen tanulhasson, akár gazdag, akár szegény, aki pedig egy elvárt szintet nem üt meg, az meg fizessen akár gazdag, akár szegény?

Manyizga (törölt) 2008.04.17. 08:15:43

Már megfogalmaztam párszor, és itt is felmerült:
1, Aki az adott szakra való, az több-kevesebb tanulással a felső 15%-ba tud kerülni. Ők legyenek tandíjmentesek.
2, A szociális érzékenységünk miatt az ELSŐ félév (hallgatónként maximum kétszer!) mindenképpen legyen tandíjmentes. Majd a félévi eredmények alapján kiderül: ki a felső 15%, ki nem.
3, aki meg tudja fizetni, az tőlem élete végéig tanulhat/finanszírozhat.

Mivel sokan azzal jönnek, hogy "úgyis pofára kapjuk a jegyeket", ezért bevezetném a VAK, írásbeli vizsgákat. MINDENHOL. :) Aki javítja a dolgozatot SE tudja, hogy kiét osztályozza éppen. Ez mellesleg a miniszoknyás/bájgúnár hallgatók előnyszerzési lehetőségeit is kizárná. ;)

Pszt! 2008.04.17. 08:18:33

Az egészben az a szép, hogy még ki se szivárgott mit akarnak, a fideSS már bejelentette, hogy nem lesz jó.

Dr Kangörény 2008.04.17. 08:19:08

Ja és még egy: ha ti 35 fölé fogtok érni, kopaszok lesztek és nem láttok magatok előtt jövőt, kiváncsi vagyok mit fogtok tenni? Mert pl a tb rendszer addigra össze fog omlani és nektek kell majd helyettem fizetni, mert ugye mi öregek ezt szoktuk meg és ami korábban ingyenes volt, azt nehogy már nekem kelljen kifizetni.

Dr Kangörény 2008.04.17. 08:21:52

És még egy utolsó: a magunkfajta 35 feletti kopasz tandíjpártolóknak vannak már saját gyerekeink, akiknek szintén kéne tandíjat fizetni, tehát ebben az esetben éppen a tandíjat ellenzők verik más farkával a csalánt.

molnibalage 2008.04.17. 08:34:06

Az a legjobb 15% beszólás szánalmas. RENGETEG olyan volt évfolyamtársam van akik a közelébe nem voltak ennek, de elvégezték az egyetemet és jó állásuk van. Én se voltam még a legjobb 40% közelébe sem soha, mégis van már állásom, de a tandíjat nem tudnám fizetni. (főleg mikor volt olyan, hogy a családban 3-an jártunk egyszerre fősuliba vagy egyetemre. Tessék már ezt a tandíjat elfelejeni amíg az átlagkereset el nem éri a nyugati 80%-át. Mert az vicc, hogy itthon olyan dárga az élet majdnem mint kint, de a fizetés meg harmada. Mi a lófaszból fizessen az ember? A munkaerőpiacnak nem csak a felső 15%-ra van szüksége. A felső 15% elég nagy része meg marad doktorandusznak, tehát nem jelennnek meg a munkaerőpicaon sem. Gratulálok, megint nem gondolkozik itt senki.

Töppedt gomba 2008.04.17. 08:43:45

Kedves Kangörény!

Mindfield jött ezzel a kopasz jövő nélküli hülyeséggel nem pedig én úgyhogy nem kéne általánosítani. Az hogy jó állásod van szép dolog, gratulálok érte. A tandíjjal kapcsolatban viszont nem értünk egyet. Ahogy írtad, költségtérítéses képzésen vettél részt, és ez hajtott részben az egyetem elvégzése felé. Nem tudom mennyire ismered a mostani egyetemistákat, de én speciel nem tudok mondani egy embert sem aki szimpla lustaságból szeretne 10 év alatt elvégezni egy egyetemet. Főleg itt a jogi karon nem szoktak ezzel szórakozni, de bizonyos oktatóknak hála -akiknek a javítási módszerei finoman szólva megkérdőjelezhetőek- elég könnyű 1 évet csúszni hiszen a legfontosabb tantárgyak mind a római jogra épülnek ugye, amelynek ismerete nélkül valóban felesleges lenne továbblépni a polgári jog felé például DE az, hogy az ember megtanulta az anyagot például római jogból még nem jelenti azt, hogy át is fog menni a vizsgán. Ha pedig meghúzzák az egyenlő +1 évvel. Sokan hőzöngnek, hogy a büdös diák 10 év alatt fejezi be kocsmázással meg bulizással az egyetemet. Valóban van ilyen, de jóval kevesebb mint hinnétek. Sokkal gyakoribb, hogy az oktató ilyen vagy olyan érdekből átengedi a miniszoknyás leánykát, és annak érdekében, hogy ne legyen feltűnő a fantasztikus vizsgáztatási rendszere meghúz jónéhány embert alibiből. Hallottam én már olyan vizsgát ahol szinte csak azt nem kérdezték meg egy bizonyos témával kapcsolatban, hogy mi a könyv írójának kedvenc étele. Eh mindegy, gondolom ilyesmivel életében senki sem találkozott. Természetesen a vizsgák 80 százaléka nem ilyen, de a vizsgáztatás néha így megy, és ha ez egy fontosabb tantárggyal kapcsolatban fordul elő akkor rendesen megszívja.

Más: Szerintem a bölcsészkarokat meg a nevenincs főiskolák marketing és üzleti képzéseit meg kéne szüntetni.

Megint más: Vajon mennyit lehetne megspórolni a romák segélyeinek drasztikus csökkentésével? Azért kérdem, mert minden egyes forint ami oda megy, vagy játékgépekben vagy kocsmákban köt ki, vagy továbbadják a szintén roma uzsorásnak. Innentől kezdve az a pénz akkor jobb helyen lenne a kórházakban illetve a felsőoktatásban, hogy korszerűbb legyen minden.

Gyorsan írtam, mivel sietek szóval lehetnek benne hibák vagy elgépelések, sajnálom.

Töppedt gomba 2008.04.17. 08:44:42

molnibalage: Teljes mértékben egyetértek veled.

Töppedt gomba 2008.04.17. 08:47:49

Visszaolvasva az előző hosszabb kommentemet, hááát eléggé kusza lett. Bocs, 2 óra alvás után nem kommentelek többet. :D

atomanti 2008.04.17. 09:05:52

Legyen tüntetés a tandíj mellett! Ezt mondjuk csak akkor érdekes, ha a felsőoktatásban jelenleg részt vevők tüntetnek. Kiváncsi lennék, hogy hányan lennének?

fredi 2008.04.17. 09:34:43

A felsőoktatási intézmények vezetői a saját fizetésükért küzdenek.
Ha egy egyetem nem tudja kihasználni azt a szellemi potenciált amit a hallgatók jelentenek, akkor csak a saját tehetetlenségüket leplezik. Akkor csak olyat képesek tanítani, létrehozni ami a piacon már elavult, s már senkinek sem kell.
Miből gondolják, hogy pénz beszedésével el tudják érni, hogy a hallgatók majd aktívabbak lesznek? Ez így egy passzív ösztönző rendszer. Nem igazán hatékony.
Ráadásul a hallgató, mivel elő kell teremtenie a tanulmányokra a pénzt munkát kell vállalnia. Mindegy milyet.
Ezen idö alatt nem a tanultakon fog gondolkodni. Szerintem sokkal célszerűbb, ha az egyetem képes lenne bekapcsolni a hallgatókat a saját munkájába. A tanulmányi ösztöndíj szép-szép, de igazából csak a magolós, fényképező memóriával rendelkezőket részesíti előnyben. Viszont épp ők azok akik a kreatívabb hozzáálást igénylő munkákon elbuknak.
Amikor anno én végeztem az utolsó évben az egyetemen többet kerestem, mint a rákövetkező évben a munkahelyemen. Akkor még előírták az embernek, hogy hova kell mennie építeni a ... .

Akinek a Schönherz kupáról csak iszunk, hányunk, belefekszünk buli jön le, hát azt csak sajnálni tudom. Őt is és a szervezőjét is.

Én személy szerint ellenzem a tandíjat
- mert adóban az egzetemet végzett polgár sokkal többet fog visszafizetni az államnak, mint amibe az iskoláztatása kerül.

Nálunk Szlovákiában is ingyenes a felsőoktatás - az első diplomáig.
Ha több oklevelet akarsz, azért viszont már fizetni kell.

Jaffar 2008.04.17. 17:55:34

"molnibalage 2008.04.17. 00:25:25
"Azok akik itt nyafognak nézzenek körbe a világban. SEHOL SEM INGYENES A FELSÖOKTATÀS!"

Akkor kisfiam jól nyisd ki csípádat, mert európa igen sok országában még magyar szemmel nézve is jelképes tandíj van főleg az ottani keresetek szerint."

Tanulj meg szöveget ÉRTELMEZNI!
Sehol nem írtam hogy mennyi a tandíj, csak azt, hogy VAN TANDÍJ!!!!!

Plusz, hogy eláruljam, nálunk is van, csak éppen azok is fizetik akik nem is veszik igénybe és ez az ami kurvára nem jól van!!!!

Egy Kérdés 2008.04.19. 16:15:24

És azt megkérdeznhetem, hogy miért kéne valakinek előnyt (tandíjmentességet) adni azért, mert a saját jólfelfogott érdekében jól tanul?? Nem olyan ez, mintha a konditeremben annál kevesebbet kéne fizetni, minél többet nyomok le a futógépen? Vagy a moziban visszakapnám a jegyár felét, ha nagyon tetszett a film...

Bubkamaki 2008.04.23. 12:28:44

Egy Kérdés:

igen, jól látod, ahhoz van eszük, hogy az általam fizetett adók mértékéről és újraelosztásának módjáról szavazzanak, de arra nincs, hogy felfogják, mi a saját érdekük.

fizetekmégegysört 2008.04.23. 12:41:20

Nem vitatkozom, véleményt írnék, ahogy az én fejemben ez az egész ügy megjelenik (tehát nem fogok válaszolgatni azoknak, akik most majd jó alaposan megmondják nekem, hogy miért látom rosszul, csak valahol már muszáj hangot adnom annak, amitől felmegy a pumpa az agyamban).
Magyarország kapitalista állam, ahol a nagykorúság 18. életév betöltésével kezdődik. Nagykorú Magyar Állampolgárok szavazhatnak, szabadon köthetnek szerződéseket és házasságot, vásárolhatnak alkoholneműt a helyi vendéglátó ipari egységben.:) Jó dolog ez a nagykorúság, mert az ember azt is szabadon eldöntheti, hogy munkát kíván vállalni, avagy tovább kíván tanulni a felsőoktatás valamely intézményében. Az Államnak pedig LEHETŐSÉGE van támogatni a továbbtanulni szándékozó Nagykorú Magyar Állampolgárokat (figyelem, nem KÖTELESSÉGE, LEHETŐSÉGE) ilyen-olyan-amolyan megfontolásokból (amit azt előttem már oly bölcsen többen felsoroltatok, munkaerőpiaci helyzet, meg nagyobb adót fizet majd a polgár ha magasabb a végzettsége.. stb...).
Namármost, ha Nagykorú Magyar Állampolgár felsőoktatásban vesz részt, saját szabad döntése alapján, akkor nekem Lúzer Adófizető Állampolgárnak miért dolgom az Ő diákéveit finanszírozni a jó kis adómból és miért nem elég hogy a többi Lúzer Adófizetővel közösen fenntartok olyan intézményeket, ahova ő mehet tanulni? (főleg finanszírozni akkor is, ha esetleg Nagykorú Magyar Állampolgár még 28 évesen is az első diplomájával bíbelődik?)
Én azt gondolom, mindenki döntse el, mit bír el, és ha úgy dönt, hogy ő tanulni akar, akkor tegye ezt úgy, hogy előteremti magának a feltételeket (vagy előteremteti a szüleivel... vagy annyira jól tanul, hogy nem kell fizetnie...vagy hitelt vesz fel, vagy ahogy ő képes rá, mindenki tegyen belátása és lehetőségei szerint). Nagyon unom már, hogy az emberek nagyon felnőttnek érzik magukat ahhoz, hogy megmondják a frankót, meg hogy szavazzanak és az ország gazdasági helyzetéről nyilatkozzanak, de ha arról van szó, hogy a SAJÁT tanulásukat kell finanszírozniuk, illetve bocsesz, hogy bele kéne adni egy kicsit abba, amennyibe ők kerülnek az Adófizetőknek, akkor hirtelen kicsi diákocskák lesznek, akit el kell tartani. Félreértés ne essék! Nem a véleménnyel van a bajom, mert sokszor a fiatalok sokkal jobban látnak dolgokat, hanem azzal, hogy játszunk a státusszal: ha szavazni kell nagykorúak vagyunk, ha felvonulni kell nagykorúak vagyunk, ha politizálni kell akkor szintén, de ha fizetni kell... jaaaa... hát mi még csak diákok vagyunk, hogy fizetnénk??? Az, hogy kell a diploma az elhelyezkedéshez, nem érv, mert akkor most 40-es emberek tömegei kopogtathatnának az Állambácsi ajtaján, hogy azonnali és ingyenes nyelvtanfolyamot követeljenek, mert manapság kell a nyelvtudás ahhoz, hogy megtartsák a munkahelyüket (és nekik az „átkosban” nem volt lehetőségük ám az english meg a german nyelv elsajátítására, csak magántanárnál pénzért, pfujjj). :) A munkaerőpiac is csak egy piac, ahol tessenek körülnézni mielőtt felsőoktatási intézménybe mennek a kedves Nagykorú Magyar Állampolgárok, aztán utána nem sírni, hogy jééééééé, nem kell az Országnak még ötszáz bölcsész, és hát hijábatanútamnincsenállásom...brühühü...:( Tessenek észrevenni, hogy az ember azért tanul, hogy majd megéljen valamiből, így aztán célszerű olyasmit tanulni, amiből jó eséllyel meg is lehet majd élni, nem olyasmit, ahova tutira be lehet jutni és lehet még 3-5 évet sörözni. Szóval én úgy gondolom, hogy legyen ingyenes a felsőoktatás a legjobbaknak, vagy annak a kis százaléknak akire VALÓBAN szükség van a munkaerő piacon, a többiek meg fizessenek.
A fejemet leüvöltő kommentelőknek: két dipolmás, multinál dolgozó adófizető-típus vagyok, mindkét diplomámat munka mellet szereztem (igen, lehet úgy is hogy tizennyolc évesen dolgozni kezdünk, és utána még 6-8-10 évig tanulunk a munka mellett), nekem senki ne papoljon a nehéz diákéletről, és hogy tanulás mellett nem lehet dolgozni! Lehet, csak nem könnyű - de ez meg már egy másik kérdés! Üdvözlöm a kedves Nagykorú Magyar Állampolgárokat a kapitalizmus Való Világában!
süti beállítások módosítása