Firkálj


Leírás

Átvert a TO? Nem maradt tantárgy? Pikkel rád a tanár? Nem indult szakirány? Átvernek a tandíjjal? Nem képvisel a HÖK? Felháborít a szinvonaltalan képzés? Megbántad az egészet ?!? Mindenkinek van története a visszásságokról, jó és rossz tapasztalatról, élményekről. "Felsül" az oktatás, régóta - beszéljünk róla, milyen is igazán. Fosuli@index.hu

Szavazás

Utolsó kommentek

  • sorstárs: "A gólyatábor-befizetések elsikkasztását, meg nem is értem. Milyen már, hogy saját számlára utalta... (2010.08.09. 14:45) HÖK segít?
  • testlife: @rexter: Alaposan átgondolt, értelmes, egyedi gondolkodásra valló tanács volt. Köszönjük. (2009.08.29. 12:16) (ki)Nyíregyháza
  • rexter: bazeg ember menj el dolgozni, mint anyadek penzen meg az allam penzen segilyekbol lakjal egy szaro... (2009.01.13. 12:40) (ki)Nyíregyháza
  • sedthh: nyíííregyi főiskolaaaa nanana nanaaaa (2008.11.22. 19:22) (ki)Nyíregyháza
  • P.E.: Azért az nagyon tetszik, hogy milyen szép bölcs gondolatokkal érvelnek a tandíj mellett az előző r... (2008.11.21. 22:50) Szívnak a végzősök?
  • P.E.: Két dolgot fűznék a cikkhez és az eddigi hozzászólásokhoz hozzá: - Azért nem kérnék pénzt, ha val... (2008.11.21. 22:44) Szívnak a végzősök?
  • drhlaszlo: Folytatást kérünk! Netán ráuntál, kedves Káposztakukac? (2008.11.10. 16:30) (ki)Nyíregyháza
  • d: te pedig, kedves barátom, hiába vagy diplomás, mégis egy rasszista szar vagy, és úgy tűnik frusztr... (2008.10.30. 12:04) Szívnak a végzősök?
  • KLO: Az ilyen hozzáállás: "Ha végigszenvedted a felsőoktatás négy/öt évét," mindent megmagyaráz... Ne... (2008.08.15. 21:43) Szívnak a végzősök?
  • Tombolda: juj. főiskola nyíregyen... necces. (2008.07.26. 21:44) (ki)Nyíregyháza
  • Utolsó 20

Címkék

becsöngetés (1) buli (1) debrecen (1) diák (3) diákigazolvány (2) diploma (1) egyetem (8) fősuli (9) hff (1) hök (1) höok (4) iskola (4) kollégium (2) kritika (20) minőség (4) oktatás (13) pécs (1) suli (1) szent istván (1) szigorlat (1) sztrájk (1) tanár (10) tandíj (5) tanulás (5) to (4) tüntetés (4) vélemény (15) vizsga (2) vjrktf (5) zh (2)

Olvass még

    Nincs megjeleníthető elem.

Diploma után

2007.09.30. 15:06 :: Lesley

Az elmúlt napokban elfoglaltság miatt nem frissültek a bejegyzések, azonban visszatérve már rakom is fel a következő levelet. Debreceni egyetem a diploma kiadása után is szivat?

Geigi sztorija következik:

Sziasztok!

A történet menyasszonyommal történt meg, bár nem került tízezrekbe vagy hónapokba, de gyönyörű példa a hülye magyar bürokráciára. A Kedvesem angoltanári diplomáját szerettük volna hitelesíteni. Bementünk az illetékes hivatalba. Meglepően gyorsan sorra kerültünk, majd meglepően gyorsan közölték velünk, hogy ez nem így megy kérem. Csak úgy egy mindenféle angolos diplomát nem hitelesítenek (angolul). Ahhoz vagy az anyaintézet által kiadott hiteles másolat, vagy a diploma közjegyző által hitelesített másolata kell.

Na jó. Felhívtuk az egyetemet. Szokásos körök: Elmondom mi a helyzet, természetesen más melléket kell hívni, nem a TO-t (miért is gondoltam?).

Újra hívom. Elmondom mit szeretnék. A válasz enyhén szólva is meglepődtem: "Szó sem lehet róla!" Abszolút adekvát. Semmi ilyesmi, hogy az adott jogszabályok szerint nem, vagy az intézmény nem ad ki ilyet. Nem! "Szó sem lehet róla!" Mintha anyukámtól kéredszkettem vóna le játszani az udvarra este 8 után.

Ok. Vissza hitelesítés. Elmondjuk. Persze, szerintük ilyen nincs, de hát akkor marad a közjegyző. De nem akármilyen! Aki beszél angolul! Kikeres. Felhív. Időpontot kér. Persze x ezer Ftért adtak egy megírt sablonszöveget, (a titkárnő, nem is a közjegyző) amibe a konkrét adatokat csak behelyetesítették. Majd ezzel vissza. Bead, és egy hónap plusz x ezer Ft a hitelesített diploma. (tulajdonképpen csak egy pecsét, de gondolom kell az 1 hónap míg a pecsétet kifaragják, és előállítják a tinta alapanyagát)

Szerintetek visszajövünk még külhonból? Szó sem lehet róla!

Üdv:Geigi

9 komment

Címkék: vélemény kritika egyetem debrecen to diploma

A bejegyzés trackback címe:

https://felsulooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr64181434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kixkax 2007.10.01. 13:00:20

Nem értem ezt a siránkozást, végülis megvan, nem?
Az meg külön megér egy misét, hogy az itt tanuló és diplomát szerző, majd külföldre távozó emberek megkárosítják a társadalmunkat. Végülis mi fizetjük a tanulmányait, nem?
Mindig mondogatom, nem diploma, kapa kell az ilyen kezébe!

Padlizsánfej 2007.10.02. 09:49:12

Mindenkinek joga van a tanuláshoz, és sehol sincs az előírva, hogy a diplomával mihez kezdjen. A mi fizetjük a tanulmányait kijelentés kizárja Őt, vagy Ő is benne van, tehát a fizető csoport része, így nem értem a felvetésedet...

geigi 2007.10.04. 15:05:14

Kedves Kixkax!

Pont ez a baj! Magyarország a 'végülismegvanem?' országa, csakhogy ennek nem így kéne működnie. És inkább az érne meg egy egy misét, hogy a magyar diplomások miért mennek előszerettel külföldre! Hadd ne kelljen már nettó 86e tanári fizetésért hálakönnyeket ejtenem! De igazad van mit rinyálok, maradok és átképzem maagam. Ácsként vagy műkörmösként többet is kereshetek. És még a társadalmunkat sem károsítom meg!

moncsa1985 2007.10.08. 17:54:57

Sziasztok!
Sosem ítéltem el azokat az embereket, akik külföldre távoztak, amint tehették. Nem őket kell elítélni, hanem azokat, akik erről tehetnek.
Amíg tizeniksz év tanulás, csili-vili diplomával is csak annyit kereshetsz, mint az átlagember itthon, addig mit várunk??? ismerek embereket, akik itthon maradtak. van olyan, aki letagadja a diplomáját, mert akkor nem veszik fel. ismerek közgést, aki ügyfélszolgálaton dekkol. vagy aki egyszerű eladóként dolgozik.
És vannak, akik tudásukat olyan helyre viszik, ahol kapnak is érte valamit.
Ez elítélendő? ugyan. csak boldogulni szeretnének. a tőlünk beszedett lét meg úgysem azok nyúlják le, akik kimennek diploma után...

meli 2007.10.10. 16:58:46

helló!
Jelenleg én is a diplomámat próbálom megszerezni,és ha kapok egy jó melót,biztos nem az fog az eszembe jutni hogy:Jaaa!Nem, én nem megyek külföldre,hisz az állam finaszírozott engem!Nem tehetem ezt vele...
Becsüljék már meg amiért annyit tanultam,vagy te nem így gondolod?

DanyA 2007.10.18. 14:20:16

Sziasztok!

Az előttem szólókhoz, pro- és kontra is szólnék. A becsület, illetve a hazánk iránti szeretet azt követelné meg, hogy "akármilyen körülmények" közt is, de helyt álljunk, mint ahogy az eszkimók sem jönnek délebbre azért, mert befagy a seggük, ott északon. Ahová köpött az Isten, ott vagy köteles helyt állni.

De. A mai felgyorsult világban, ahol mind az egyénnel, mind a társadalom egészével szemben támasztott erkölcsi elvárások fellazultak... Kérdem én azért mert az ember esetleg nacionalista beállítottságú, még törvényszerűen hülye is kell, hogy legyen. Az embernek alapvető ösztöne, hogy mindíg többet akar. És ez észszerű is. A megbecsülésen, és a megbecsültségen van a lenyeg.

Mindenkitől elnézést kérek, akiket ez a megállapítás sért, de manapság csak azok maradnak a roszabb körülmények között (itthon, saját hazájukban) akik nem elég szorgalamasak külföldön jobban konvertálható szakmát/tudást szerezni.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2007.11.15. 02:53:50

DanyA: egy lópikulát. Van akinek nem éri meg az extra pénzt, hogy távol legyen a barátaitól és a családjától.

Manó 2007.11.16. 14:29:59

Az embernek alapvetően egy élete van, amit szeretne biztonságban, szeretetben és megbecsülésben leélni. Ha ezt külföldön megkapja, akkor miért ne menjen el?
Ráadásul vannak olyan szakmák, amikben otthon nem lehet elhelyezkedni. (Nyilván a kis szakokon végzett, hebraisztikás, tibeti szakos vagy filmesztáta diákokra gondolok).
És lehet, hogy valaki elmegy külföldre, mert igenis az a plusz pénz a családod létbiztonságát jelenti.
Ám nem mondom azt sem, hogy otthon nem lehet ezeket megteremteni, csak valószínűleg nehezebb.

loldongs (törölt) 2007.12.29. 01:12:36

DanyA, nem az erkölcsök lazultak fel, hanem lett internet meg fapados repülés, szóval kicsit "kisebb" lett a világ. Ha neked jó otthon, akkor maradj, én inkább Írországban meresztem a seggem a számítógép előtt, négyszer annyiért mint otthon. Adót is csak kb. 20%-ot fizetek, azt se az APEH nevű rablóbandának.
Azt hiszem, nem az én hibám, hogy az elmúlt 17 évben nem sikerült felemelni az országot, csak még jobban lesüllyeszteni a szartengerbe. Mint ahogy az sem az én hibám, hogy ingyen volt a felsőoktatás, mikor belekeveredtem. Persze ha belegondolsz, igazából csak nekem volt ingyen, a szüleimnek nem, hiszen ők etettek és adtak fedelet a fejem fölé, csak harmadévtől kezdtem dolgozni mikor már nem volt annyi órám.
Ha majd hazamegyek 10 év múlva, csinálok céget, munkahelyeket az embereknek, ezzel adót az államnak, akkor szeretni fogsz-e?
Megjegyzem, expatnak se könnyű lenni, 8 hónapig nem volt munkám, szóval aki azt hiszi, hogy olyan egyszerű külföldre szakadni, az próbálja csak meg. A diplomáddal kitörölheted a segged, ha nincs mögötte több év munkatapasztalat, sok sikert az interjúkon! Bár az is igaz, hogy még a mcdonalds minimálbér is több, mint otthon a diplomás fizetésem volt... (programozó voltam egy német multinál)
süti beállítások módosítása