Firkálj


Leírás

Átvert a TO? Nem maradt tantárgy? Pikkel rád a tanár? Nem indult szakirány? Átvernek a tandíjjal? Nem képvisel a HÖK? Felháborít a szinvonaltalan képzés? Megbántad az egészet ?!? Mindenkinek van története a visszásságokról, jó és rossz tapasztalatról, élményekről. "Felsül" az oktatás, régóta - beszéljünk róla, milyen is igazán. Fosuli@index.hu

Szavazás

Utolsó kommentek

  • sorstárs: "A gólyatábor-befizetések elsikkasztását, meg nem is értem. Milyen már, hogy saját számlára utalta... (2010.08.09. 14:45) HÖK segít?
  • testlife: @rexter: Alaposan átgondolt, értelmes, egyedi gondolkodásra valló tanács volt. Köszönjük. (2009.08.29. 12:16) (ki)Nyíregyháza
  • rexter: bazeg ember menj el dolgozni, mint anyadek penzen meg az allam penzen segilyekbol lakjal egy szaro... (2009.01.13. 12:40) (ki)Nyíregyháza
  • sedthh: nyíííregyi főiskolaaaa nanana nanaaaa (2008.11.22. 19:22) (ki)Nyíregyháza
  • P.E.: Azért az nagyon tetszik, hogy milyen szép bölcs gondolatokkal érvelnek a tandíj mellett az előző r... (2008.11.21. 22:50) Szívnak a végzősök?
  • P.E.: Két dolgot fűznék a cikkhez és az eddigi hozzászólásokhoz hozzá: - Azért nem kérnék pénzt, ha val... (2008.11.21. 22:44) Szívnak a végzősök?
  • drhlaszlo: Folytatást kérünk! Netán ráuntál, kedves Káposztakukac? (2008.11.10. 16:30) (ki)Nyíregyháza
  • d: te pedig, kedves barátom, hiába vagy diplomás, mégis egy rasszista szar vagy, és úgy tűnik frusztr... (2008.10.30. 12:04) Szívnak a végzősök?
  • KLO: Az ilyen hozzáállás: "Ha végigszenvedted a felsőoktatás négy/öt évét," mindent megmagyaráz... Ne... (2008.08.15. 21:43) Szívnak a végzősök?
  • Tombolda: juj. főiskola nyíregyen... necces. (2008.07.26. 21:44) (ki)Nyíregyháza
  • Utolsó 20

Címkék

becsöngetés (1) buli (1) debrecen (1) diák (3) diákigazolvány (2) diploma (1) egyetem (8) fősuli (9) hff (1) hök (1) höok (4) iskola (4) kollégium (2) kritika (20) minőség (4) oktatás (13) pécs (1) suli (1) szent istván (1) szigorlat (1) sztrájk (1) tanár (10) tandíj (5) tanulás (5) to (4) tüntetés (4) vélemény (15) vizsga (2) vjrktf (5) zh (2)

Olvass még

    Nincs megjeleníthető elem.

Pöttöm Panna Abszurdisztánban

2007.12.21. 11:05 :: Lesley

Szomszéd blogger hívta fel figyelmem esetére, amit itt is közzéteszünk, mindenki okulására. Nem kell sokat találgatni, hogy rájöjjünk, melyik nagy fővárosi egyetemen van újságíróképzés.

Egyszer volt, hol nem volt egy kedves kis ország, Abszurdisztán. Itt élt Pöttöm Panna, aki egyszer csak elhatározta, hogy újságíró  lesz. Úgy gondolta, ehhez legjobb lesz, ha újságíró-iskolába megy. Nem is akármelyikbe: a nagy és híres egyetem kommunikáció szakára fog járni. Ez már nem az első diplomája lett volna, tehát mindenképpen tandíjat kellett fizetnie. A szülei ezt nem tudták finanszírozni, mert otthon már lassan a kis Pöttöm Peti is kezdett felnőni, és egyetemistakorba lépni. Sebaj, gondolta Panna, tud ő dolgozni, megkeresi a pénzt, és egyébként sem olyan rossz ötlet, hogy ne minden diplomát az állam finanszírozzon.

Minden a terv szerint alakult, Pannát felvették az iskolába, a tandíj is mindig összegyűlt valahogy. A második évtől kezdve pedig már írásgyakorlat órákat is felvehetett az egyetemen. Ez ám az izgalmas! Végre, a sok elmélet után írni fog, ráadásul öt féléven, két és fél tanéven keresztül!

Az első félévben az ezüstös halántékú Oroszlánhoz járt újságírást tanulni. Sok okosat mesélt az Oroszlán, tanult is belőle Panna bőven, csak épp írni nem. Sebaj, gondolta magában, majd ezután! A második félévben a Ravaszdi Róka tanította írni az újságírónövendékeket. Itt sem tanultak meg hírt írni Pannáék, mert a Róka azt hitte, azt az Oroszlán már rég megtanította. Helyette kedves publicisztikákat írtak, bár mind tudták, hogy azt “élesben” még körülbelül harminc évig senki sem rendel tőlük. A harmadik és a negyedik félévben a Büszke Sas tanította Pannát újságírni – illetve tanította volna, de büszkesége és elfoglaltsága miatt nem volt ideje a csoporttal foglalkozni, és egyébként is sértve érezte magát, amiért olyan fiókákkal kell foglalkoznia, akik még hírt írni sem tanultak meg. A negyedik félévben már be sem járt, csak megnézetett két filmet a hallgatókkal, amikről azoknak véleményt kellett írniuk. Hát, legalább a filmek az újságírásról szóltak.

 

Az ötödik félévben is a Büszke Sashoz járt Panna, de akkorra a Sasnak már annyira elege volt mindenből, hogy inkább megbízta barátját, a Bölcs Baglyot azzal, hogy tartsa meg helyette az órákat, mert ő inkább világ körüli útra indul. A Bölcs Bagoly jó tanárnak bizonyult, sokat tanult tőle mindenki, ám sajnos egy félév alatt nem tudta pótolni mindazt, amit Pöttöm Pannának az elmúlt két év során nem tanítottak meg. A félév végi értékelésre és jegybeírásra már a Büszke Sas is hazatért, és mindenkinek ő írta alá az indexét, hiszen az már mégiscsak okirathamisítás lenne, ha nem csak az órákat tartaná a Bagoly, hanem a hivatalos papírokat is ő intézné.

 

A Büszke Sas azonban, hazatértve világ körüli útjáról mégiscsak úgy érezte, értékelnie kellene Panna munkáját, amelyet a Bölcs Bagoly keze alatt végzett. Az iskolában ez volt az utolsó írással töltött félév, tehát mindenképp hasznosnak tűnt, ha a diák valamiféle összegzést hall fejlődéséről. A Büszke Sas pedig Panna egyetlen írását olvasva kijelentette: Pöttöm kisasszony nincs tisztában a sajtóműfajokkal, ám valamit lát benne, így még mehetne is ez a dolog, csak be kellene íratkozni egy hír-író tanfolyamra.

 

Ezt hallotta tehát Pöttöm Panna, pontosan akkor, amikor már 7 X 90 ezer, azaz 630 ezer kemény munkával megkeresett abszurdisztáni forintot fizetett a nagy hírű egyetemnek (így közvetve a Büszke Sasnak is) azért, hogy megtanítsa őt hírt írni.

 

Aki nem hiszi, járjon utána!   

62 komment

Címkék: vélemény egyetem tanár

A bejegyzés trackback címe:

https://felsulooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr31271249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pedig 2007.12.21. 12:33:04

hömm szerény személyem is az említett egyetem említett szakának székeit koptatja, de pozitívak a benyomásai (pedig ez ellen mindenféle bolognai receptet bevetett már a neves intézmény)

henrik 2007.12.21. 12:48:24

Egyrészt, ugye, írni nem lehet megtanítani egy embert, a kézség vagy benned vagy vagy sem. Formálni esetleg lehet.

Azt lehet megtanítani, h ennek a szakmának (amit itthon sajnos nagyon kevesen művelnek) milyen egyéb szakmai fortélyai, szabályai vannak. Egy újságírónak ezt kell tudnia, az, hogy tud-e írni, az valójában mindegy.

Másrészt (és egy kicsit az előzőhöz is kapcsolódva) az "igazi" újságírás nem a szépen megfogalmazott, irodalmi stílusról szól. Mo-on sajnos ez nyert teret, mert "történelmileg" így alakult, a XIX-XX. sz. első újságírói költők, írok, verselők voltak, így ma is az az újságíró, aki "szépen" tud írni. Ez zsákutca.

Az újságírás 15%-ben tehetség, 85%-ban szorgalom, bár ezt nem én mondom, nálamnál okosabbak, de egyet értek vele.

watanabe 2007.12.21. 12:55:26

Henrik, igzad van, na de azért mégiscsak vannak írásműfajok, meg dramaturgiai szabályok, amiket rendre elfelejtenek megtanítani a szerencsétlen kommunikáció szakosoknak. Akik ezután beimádkozzák magukat gyakornoknak – a jó nevű egyetemre hivatkozva – egy jó nevű szerkesztőségbe, majd megkapják életük első feladatát, és kiderül, hogy rövidhírt sem tudnak írni. Ezután a szerkesztő megköszöni a munkájukat, és mehetnek isten hírével. Jobb esetben pályát változtatnak, rosszabb esetben elmennek PR területre, és olyan sajtóközleményeket gyártanak, amiket a subba szépen kiszemlézhet. Ez ma egy átlagos kommunikáció szakos karrier.
Hát gratulálok!

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2007.12.21. 12:58:30

henrik, konkrétan hírt írni meg lehet tanulni. Először is kell egy nagyon egyértelmű elméleti alap, és azt követően jó sok felügyelet melletti gyakorlás, majd ezt követően mélyvíz: írj élesben, amit szinte azonnal adásban is visszahallhatsz :)
Nekem legalább is így sikerült ezt tanulnom...

He? 2007.12.21. 12:59:03

Amíg a kommunikáció szakokra nem a legalább 100-as IQ-val rendelkezők mennek, hanem többek között a mindenféle "sztárok", addig mit akarsz?

Vagy ha megkérdezel egy tyúkot, hogy hova akar menni. Annyit már tud, hogy ciki, ha csak a testéből akar megélni, tehát nem azt mondja, hogy modellnek. Hanem "valami média vagy kommunikáció szakra".

Amúgy meg ha jól tudom, kötelező jelleggel már mindenhol kellene lennie az oktatók véleményzesének. Az ország legjobb egyetemén biztosan van, már 1999 óta. És ott legalábbis már vonták meg oktatók vizsgáztatási jogát, illetve tantárgyát, az értékelések alapján.

Kicsit optimistábban: Elég naív a szerző (így ilyen szintű tájékozatlansága okán újságírónak sem való), ha azt feltételezi, hogy a diplomaosztón már kész újságíróként állhat fel. Ez semelyik szakmában sincs így. Tanítanak az egyetemen mindenfélét, aztán a munkahelyen szembesül vele az ember, hogy túróhoz sem ért.

Anne 2007.12.21. 13:07:13

He?-nek: sem a történetet lejegyző szező, sem Panna nem naiv. Panna éppen ezért már két éve "élesben" is dolgozik egy szerkesztőségben, ahol keményen tanítják hírt írni (megjegyezném, Büszke Sas egyetlen, Panna által írt hírt sem olvasott, csak egy balul sikerült riportot). Ezt a szálat a történetbe csak azért nem ítam bele, mert elvonta volna a figyelmet a csattanóról, mely szerint Büszke Sas azt mondja: újságíró-iskolába kéne végre menni.

Jewel79 2007.12.21. 13:30:13

Csak megerősíteni tudom a Panna által elmondottakat. Megjegyzem: Angol szakon tanítanak írni, méghozzá olyan alapossággal, hogy mi legyen a bekezdés első mondata és hogyan épüljön fel a többi, továbbá hová rakjuk a mondatban a jelzőket... így pl. én angolul elég jól megtanultam írni, magyarul sajnos nem...

Weboldal készítés olcsón · http://olcsoweboldal.hu 2007.12.21. 13:37:06

A suliban megszerzett, elméleti tudással nem sokra mész, ha a gyakorlatban nem tudod megállni a helyedet. Fizethetsz bármennyit, hogy legyen diplomád, nem biztos, hogy jó képviselője leszel a szakmádnak. A gyakorlat a fontos, az elméletet mindenki meg tudja tanulni, ha már eljutott az egyetemig.

www.lovardakalauz.hu

Xezs 2007.12.21. 13:48:23

Aki ilyen hülyeségre iratkozik be, az meg is érdemli hogy így járjon. Tessék rendes szakmát tanulni nem ilyen baromságokat.

gabcee 2007.12.21. 13:49:08


Én is firkászok főállásban. Csakhogy a fenti büfé-ruhatár szakok tényleg nagy zérók. Az írás maga elsősorban készségszakma, ahhoz, meg hogy papír legyen róla, bőőőven elég egy jobb OKJ-s tanfolyam.(1 év, heti 2 napnyi tanórával) De a szakmát a gyakorlatban kell művelni, az a helyzet

N 2007.12.21. 13:50:20

Hja, tudományegyetem az tudományegyetem...
A matematikus és biológus szakok jók. És a klasszika-filológia is.

argyre 2007.12.21. 14:08:26

nem is értem ezeket a kommunikáció szakokat..először értsen valamihez..tehát legyen szakmája..utána próbáljon meg írni..lehetőleg arról amihez ért

andris|bandis · http://howtoiphone.blog.hu/ 2007.12.21. 14:17:42

Magam is elherdáltam már sok sok ezer forintot, mert voltam olyan barom hogy elhittem hogy aki a média világában akar dolgozni, annak erre szüksége van.

Pedig nem. Ami kell: tehetség, rátermettség, kitartás és persze valamilyen ismerettség.

Aki kommunikáció szakon tanult, és így próbál állást találni, az túlzottan naív.

Az oksolában pedig (kettőt is van szerencsém ismerni, az egyik egy vidéki egyetem kihelyezett pesti intézménye, a másik egy pesti komm. iskola) nem tanítanak semmit sem, ez biztos. Igaz nincs is értelme, mert nem is lehet ezt tanítani, illetve amit lehet, azt fél év alatt is megtehetnék.

Bors 2007.12.21. 14:18:56

Szóval aki ilyen szakmát akar tanulni, annál a tanár megteheti, hogy jól lesz@rja?

Itt - ha jól láttam - a tanár egy nagyképű köcsög, aki be akar tartani, még több lóvét lehúzni az amúgy is fizető deákról...

nagyM · http://nagym.blog.hu 2007.12.21. 14:19:16

Írni nem a fősulin tanítanak meg. ott elméletileg csak azt tanulod, meg, hogy írni nem könnyű. Meg a világról tanulsz dolgokat (jobb esetben). Írni magadtól kell megtanulni: vagy megy vagy nem.

Ebből a sasos, pannás mese-szövegből nekem az jön le, hogy nem igazán megy még az írás. - bocs.

De kevesen tudnak csak úgy, amguktól írni. Két dolgot kell tenni: írj cikkeket (hírt, publicisztikát, beszámolót, ilyesmit - ezt esetleg valamelyik újságnál - mint gyakornok. ingyen sok helyre írhatsz.) a másik dolog amit ajánlok: olvass!!!!!!! olvass ezer újságot, netet, könyvet... iylesmi. csak így lehet. Az iskola meg csak a lehetőséget adja meg, azt ne várd, hogy lediplomázol és olyanokat íraz, mint a para-kovács, vagy a tótaW. Ahhpz sok tapasztalat és rengeteg tudás kell. évek alatt szépen össze lehet szedni.

én is végeztem egy kommunikáció szakot és újságot írok. - szóval ismerem a helyzetet.

soksikert

Bors 2007.12.21. 14:25:06

Azé' az Index is kitett magáért az ajánlóval - szépen megfogalmazták, látszik, hogy gyakorló újságírók...ezt tanítani valóban nem lehet!

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2007.12.21. 14:41:20

Liam Howlett - olvashatnál azért még, és főleg figyelmesen, írta, hogy két éve újságnál dolgozik.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2007.12.21. 14:59:24

mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. ha nem tetszik, tessék otthagyni (nem utána sírni). a kommunikáción kívül amúgy elég sok "sültgalamb-szak" létezik magyarországban, amelyek nem azért rosszak, mert alapvetően hülyeség írást / kreatív írást tanítani, hanem mert túl népszerűek ahhoz, h foglalkozniuk kelljen a színvonalas oktatás megteremtésével...

bucin 2007.12.21. 15:12:35

ha már a suliknál tartunk, én gimiben kötelező tenném a latint meg az ógörögöt, aki folyékonyan olvas Cicerot vagy Horatiust annak szerintem semmi gondja nem lesz az életben, ugyanis úgy fog vágni az agya, mint a beretva
de elég ha csak a bevágja az ógörög ideragozást, a rendhagyó esetekkel egyetemben, aki ezt képes volt bevágni, annak minden sikerülni fog (nekem nem sikerült:( de nem adtam még fel!

anti-andris 2007.12.21. 15:17:48

Testvérkeim, nem egészen értem némelyikőtöket.

Állást a felettem járók java része kapott, nem is rosszat. Lehet azt hinni, hogy a klasszika filológusok nyilván jobb helyeket szereztek meg, de talán ébredjünk fel.

Egyetemi oktatók meg nem vagytok. Talán esetleg fogajuk el, hogy néhányuk - különösen nagyobb helyeken - nem véletlenül van ott és dumál nekünk.

OKJ-s tanfolyammal bizonyos állásokra pályázni? Az már sikeres ember nem lehet, csak optikai menedzser. Az pedig tudod mi.

Xezs 2007.12.21. 15:19:52

bucin: A magyar oktatásnak pont az a baja sokszor, hogy olyat tanít aminek soha nem veszed hasznát. Ez az ógörög téma is kb ez. Inkább a számtechet kéne jobban (ki tud pl. ma tízujjas vakírni? Elég kevesen), illetve matekot, mert az meg logikusan gondolkodni tanít. A magolás csak arra jó hogy elhidd, ha leülsz és bevágsz egy könyvet, akkor sikeres leszel az életben. Pedig ez nem így van.

nagyM · http://nagym.blog.hu 2007.12.21. 15:35:32

Lesley: ok. igaz. akkor meg nem igazán értem, hogy mi a baj. ha dolgozik, akkor van munkája. ha van munkája, akkor talán pénzt is kap érte. akkor meg mi a baj? újságíró lett, nem?

örülhet ,mert egy kommunikációs diplomával nem könnyű elhelyezkedni (meg egy csomó másikkal sem).

electron · http://szentkoronaradio.com 2007.12.21. 15:46:21

Nem tudom, hova járt az illető, de hivatalosan kommunikáció és médiatudomány szak 2 éve van. Előtte pontosan ez nem volt, esetleg valami hasonló. Tehát még nincs végzős ilyen szakon.
A fizetős médiaiskola meg más tészta.
Csak nem Havas tanárbácsi az egyik? :)

chico 2007.12.21. 15:59:24

Nappalin elvégzett kommszak, és pár év újságnál töltött gyakorlat után határozottan állítom, hogy az iskolában NEM tanítanak meg írni. Javarészt azért, mert akik az iskolákon tanítanak, már régen kiestek a napi hírgyártás gyakorlatából. Vagy azért, mert annyi éve vannak a pályán, hogy már kiharcolták maguknak, hogy ritkán sok pénzért osszák az észt, vagy azért, mert alig tudtak alkalmazkodni a rendszerváltás utáni tartalmi és stiláris követelményekhez. Vagy, rosszabb esetben legfeljebb valami súlytalan médiumnál dolgoztak: láttam már olyan embert írásgyakorlatot tartani, aki összes szakmai tapasztalatként turisztikai kéthavilapnál töltött fél évet tudott felmutatni.

Pluszban amit kifejezetten hibának tartok, soha semmilyen iskolában nem orientálják a diákokat, hogy mit lenne érdemes kezdenie az életével: pl vannak, akikből remek színházi és filmkritikusok lennének, ha fölhívná rá valaki a figyelmüket. Azt se mondják el soha, egyetlen médiasuliban sem, hogy ha már ezen a pályán akar maradni valaki, nem árt valami területet találnia magának, ami érdekli, és elmélyedni a hátterében, mert e nélkül esélytelen az elhelyezkedés... Gazdasági újságírót és azon belül pl olyat, aki az adózáshoz ért, vag energetikához, vagy a biztosítókhoz például többször keresnek, mint csak úgy bele a világba újságírót..... Szerintem.
Csak sajnos erre egyetlen wannabe sztárocska figyelmét nem képesek fölhívni az iskolában.... Meg arra sem, hogy mennyi munka, utánaolvasás, meg kapcsolatépítés, mire tényleg jó infókhoz jut az ember.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2007.12.21. 16:04:29

Electron - előtte is volt kommunikáció szak, azt nevezték át médiatudományra. Fizetni meg akkor (is) kell, ha már van egy diplomád - és ebben az esetben is erről van szó, írta.

Liam H. - a baj a tanár hozzáállása. És olvass figyelmese(bbe)n...:)

kelehead 2007.12.21. 16:59:12

Kommunikáció szak...Unatkozó fiatalok munka helyett "tartalmasan" eltöltött idejét szokták nevezni.Lehet,hogy valamiféle alapnak jó,de igazi ujságirást csak igazi ujságiró melletti kemény,szivós,vérrel-verejtékkel teli években mérik.Persze a tehetség,az intuicio,meg a megfelelő kapcsolati tőkének is a tarsolyban kell lenni.

bucin 2007.12.21. 17:00:18

na jó, az ógörög igeragozás lehet, hogy mégsem kell mindenkinek, azonban a latinból nem engedek!
ha valaki jól megtanulja, akkor tényleg nagyon jól fog pörögni az agya!
nem egyetemen kell klasszika-filót elvégezni, hanem a gimiben kéne, ez megadná a gondolkodást, aztán el lehetne menni egyetemen mérnöknek vagy akár újságírónak:)
egyébként meg, ha valaki azt mondja a latinra, hogy felesleges, az BARBÁR!
a kultúra sosem felsleges, csak az a baj vele, hogy nem lehet a mai világban pénzre váltani, így könnyen éhenhal az ember :/

Grafithuszár 2007.12.21. 17:08:38

Minek megy egyáltalán valaki kommunikációra? De most komolyan, lehet ezzel pénzt keresni? Jó persze tudom, vannak újságírók, de azt már nehezen hiszem el hogy annyi "kommunikátorra" van szükség mint amennyit az egyetemek kitermelnek. Anno amikor még én is egyetemre jártam, akkoriban indítottak ott is kommunkációs szakot, nyíltan megmondták, hogy azért hogy pénzt hozzon az egyetemnek, egyébként semmi értelme nincs.
Ha én az állam helyében lennék egy büdös vasat nem adnák rá hogy diplomás munkanélkülieket képezzenek.

Xezs 2007.12.21. 19:04:21

bucin: A latin általános műveltség, pénzt azonban csak speciális területen lehet vele keresni. Viszont a filót vitatom, annál semmirekellőbb tantágy nincsen. Btw nálam az újságírás vagy ahogy én hívom, firkászás is az.

sourcerror 2007.12.21. 19:15:13

"na jó, az ógörög igeragozás lehet, hogy mégsem kell mindenkinek, azonban a latinból nem engedek!
ha valaki jól megtanulja, akkor tényleg nagyon jól fog pörögni az agya!"

Szerintem meg tanítsanak parciális differenciál egyenleteket, meg sztochasztikus folyamatokat.

zsombor · http://antagon.blog.hu 2007.12.21. 19:35:42

A 15%/85% arány szerintem áll, bárki, aki napi szinten újságot ír, meg tudja mondani, hogy egy alapvető szemléletmódon túl az egész jobbára fogásokra, rutinokra és megközelítésekre épül. Ezek abszolút taníthatóak, de figyelembe véve, hogy ezt itthon a korábbi felsőoktatási rendszerben sem nagyon ismerték el, a szakok végzettjeire/végzettjeiként panaszkodni, hát, nem túl meglepő.

A bolognai logika elég jól fel tudta volna oldani ezeket a bajokat, de nem tette. A kommunikáció és médiatudomány BA sehol nem újságíróképzés, legfeljebb nagyon alapszinten, a magyar szakok intézménytől független, közös követelményei sem ír olyasmit, hogy a végzősöknek képesnek kell lennie írni -- olyasmit ír nagy vonalakban, hogy érteni kell, mi hogy működik, nem pedig csinálni. Újságírókat külföldön kis létszámú, gyakorlatias és specializált mesterszakokon képeznek, ilyen mesterszak viszont jelen állás szerint nem nagyon lesz itthon.

Így meg tényleg nem fog eldőlni, magyar viszonyok között is tanítható-e, és maradhat ez az "előbb legyél mérnök, aztán tanulj meg írni" típusú logika. Szerintem kár.

Krapulax 2007.12.21. 19:35:45

Már elnézést, de miért gondolja bárki hogy 630 ezer forintért komoly oktatásban lehet része? Egy átlagos nagy-britanniai egyetem távoktatásos képzésén is többet kell fizetni egy félévért. De ott érdekes módon meg is tanitanak a pénzért cserébe komolyan irni.
Senki nem tanulta meg, hogy olcsó húsnak hig a leve?

simonmondja... 2007.12.21. 19:36:23

Akkor mostmegtanítalak, Pannám Hírt írni.

Először is, honnan vesszük a híreket?
- Hát a hírekből.- Mondá Jack Lemon.

Megnézzük, melyik lap, melyik rovatába kell írnunk, és
adunk neki egy olvasóinkat felcsigázó ütős címet.
Vigyázat, a HVG olvasóit nem úgy kell felcsigázni, mint a Dörmögő Dömötörét...

A Cím után van egy mondatunk, hogy elmondjuk, mikor, hol, mi történt, és még egy, hogy miért.
Röviden, pörgősen, mert
itt fogy el a türelmük az olvasóknak.

A hátramaradt helyet kitölthetjük az egész sztori feltupírozott, kiszinezett ismételt elmeséléssel - amennyi helyünk csak van.

Nem jók itt sem a körmondatok és többszörös bővítmények, mert lehet, húzni fogunk még belőle tördeléskor.

Az utolsó mondat, mint a cím, legyen poénos.


Akkor most már mindent tudsz.

Köszönni nem kell, mennyé dógodra...

simonmondja... 2007.12.21. 19:39:14

És kijavítjuk a helyesírási hibákat.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.12.21. 19:56:33

Jó szar cikk. Melyik ez a köcsög egyetem, és kik azok a faszok, akik nem szolgáltatnak a tandíjért? Ez lett volna a lényeg. A hír.

flimo13 2007.12.21. 20:28:57

No, kellett ilyen tucat kamuszakra menni, vagy az volt Pöttöm Panna vágya, hogy Dunát rekesszenek vele?

Bucin, "vágó agyhoz" ugyan nem segít hozzá ógörög meg latin szavak beseggelése, maximum a memóriát fejleszti. Ha "vágó agyat" akarsz matekozz. Ja vagy az nem megy, mert nem lehet kiseggelni?:)

Amúgy tényleg jó lenne némi latin, de addig semmiképp, mig az emberek 95% angolul se tud eligazítani egy túristát, hogy merre van a Parlament.

bali 2007.12.21. 20:53:54

még mindig kádár országban élunk vagy mi? neveket, neveket, neveket leirni!!!!! aztan majd ha feljelent személyisegi jogai megserteseert akkor birosag( meg tv kamerak) elott bizonyitekokat prezentálni, bizonyitani, stb.

Gunar 2007.12.21. 23:49:34

Szerintem ott van a dolog nyitja, hogy a hölgy fizetett a diplomáért. De a NAGY EGYETEMEN a tipikus hallgató nem fizet.

Tegyük fel, hogy az állam azt mondaná, hogy évente 10 kommunikáció szakos hallgatót fog finanszírozni. Akkor beijednek az egyetemen, gáz van. Ekkor két út közül választhatnak: - Felvesznek akit tudnak, és nem kérnek számon semmit. Mindenki ide jön, mert itt lehet pénzért diplomát kapni. Majd úgy 5-10 év múlva kiderül, hogy ez a képzés szart sem ér, és az értelmesebbje elmegy máshova.

A másik út, hogy elkezdik tanítani a hallgatókat. De ez baromi drága dolog. Egy tanár nem érzi úgy az egyetemen, hogy a munkáját megfizetik. És gyakran sok pénzért sem lehet rávenni valakit, hogy csináljon úgy, hogy ő értelmes, jó tanerő. Mert ilyenben nincs gyakorlata. Meg különben is, a kollégák olyan bénán csinálják, ugyanazt a pénzt kapják, minek törni magunkat. És különben is, mi jut el a befizetett pénzből a tanárokhoz? Töredék.

Az egyetemeken még nem volt rendszerváltás. Alkotmányos alapjogaik miatt, nem is lehet rávenni őket, hogy változtassanak.

(A post irója járt arra a bizonyos NAGY EGYETEMRE, most egy másikon tanít(gat))

gery · http://gery.blog.hu 2007.12.22. 00:30:07

Gunar: azért nem kell félteni az egyetemi oktatókat, nem "halnának éhen" akkor sem, ha az lenne az egyetlen megélhetésük. ha most számszerűsítem kéne: a "probléma" mondjuk 60%-ban ered az oktató valamilyen (szakmai és/vagy pedagógiai) hiányosságaiból. a fennmaradó hányad motivációját egy volt oktatóm nagyon szépen megfogalmazta anno: "konkurenciát nem képzünk"

Gazsi 2007.12.22. 00:33:10

A kommunikáció szak nem csak újságírásról szól!

Lord_Cica (törölt) 2007.12.22. 01:09:29

Ez hülyeség, az újságírók nagy része életében nem járt kommunikáció szakra. Ez az állás inkább ismerősökön múlik.
A jó újságíró meg attól jó, mert ért a területhez, amiről ír. A "hogyan ír"-hoz meg egy-két év gyakorlás is elég.
Kommunikáció szakra leginkább azok mennek, akik nem tudják mihez kezdjenek a jövőben.

robina 2007.12.22. 01:40:33

én is kommra járok, máshova, sokkal többért, de nekünk nagyon jó gyakorlati oktatásunk van, meg vagyok elégedve az iskolával, tetszik.

robina 2007.12.22. 01:42:32

jah és a kommunikáció baromira nem kamuszak- ahol jól tanítják, de ez melyik szakkal nincs így. tipikusan azok mondják, hogy kamuszak, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy mi az.

kutya vacsorája 2007.12.22. 07:25:28

jó reggelt, sztem egy újságíró igenis végezzen "rendes" egyetemet: jogot, ha belpolos, közgázt, ha gazdaságos, imót (nem is tudom van-e az még... esetleg vmi hasonlót nyugaton. gyengébbeknek: nemzetközi kapcsolatok intézete),ha külpolos akar lenni, legyen bölcsész, ha kult.ról írna+mindenképpen beszéljen min.1 világnyelvet. utána essen be egy szerkesztőségbe, ahol - ha nem teljesen reménytelen eset - kb. 30 perc alatt megtanítják mínuszos hírt írni, a többi pedig jön magától évek alatt. a más módszerből csak gagyi születhet/születik.

ohrana 2007.12.22. 07:41:52

Bizony. A világ feje tetején áll. Én újságot is írok, és sajt. tájon néha lefosom a bokámat, hogy a "kollégák" miket kérdeznek: látszik, hogy halvány fingjuk nincs a témáról.
Bölcsész. Gondoltam megvetően.
De ma már inkább arra gondolok, hogy kommunikáció szakot végzett.
Meg kell tanulni egy szakmát: legyen az a repülés, szoftverek, hardverek, közlekedés, építészet... és ha van benne tehetség, akkor lehet írni ARRÓL, amihez ért, nemcsak csinálni.
Nagyobb újsághoz bekerülni csak megfelelő ismerettséggel + megfelelő impotenciával lehet. (Gy.K. nem fognak felvenni egy építészethez értőt az építészet rovatba, ha a rovatvezetőnek fingja nincs az építészetről, mert melyik főnök szereti a nála képzettebb beosztottat? Majd talán ha nyugdíjba ment.)

Lilienfeld 2007.12.22. 09:59:51

Neveket, neveket, neveket!!!
Az állatkert lakói innen valók
emc.elte.hu/~hargitai/mmi/mediatanar.phtml?cim=mediaoktatok.phtml ???
Vagy inkább innen
emc.elte.hu/~friedman/media/emc.html#tankar , hmm???

leila 2007.12.22. 17:38:32

Én is az említett egyetem komm.szakára járok és meg kell mondjam, ha vannak is hiányosságok, azok nem az újságíróképzésben keresendők. Az én tanárom az indexnek ír évek óta, igen gyakorlatias ember és ért a szakmához, csak tanulni lehet tőle. A komm.szakot meg ne nevezze senki büfészaknak, akinek halvány dunsztja sincs a követelményekről.
Xezs, neked meg csak annyit mondok, hogy ha mindenki hasonlóan vélekedne a "rendes" szakmák mibenlétéről, akkor még mindig barlangban laknánk és azt hinnénk, hogy a Föld kering a Nap körül.

leila 2007.12.22. 18:06:48

Ez a vicc helye volt.tessék nevetni!

Falloleen 2007.12.22. 18:32:33

Pöttöm Panna szövege sajnos már valószínűleg aktualitását vesztette, mert az újságírást tanítók névsora évről évre teljesen átalakul.
Nekem eddig csak jó tapasztalataim voltak, először egy Magyar Hírlapos főmunkatárs tartott órát, akinél mínuszos hírt írtunk fél évig, aztán a fent említett indexes, akinél hosszabbakat. Emellett egy csomó újságot kell olvasni.

Ilyen link alak, amilyet Panna emleget, most már csak egy van, de nála szépen nem kell órát felvenni, ezt mindenki tudja, aki beszél a csoporttársaival, mert ezeknek azért hírük megy. A többiek viszont nagyon lelkiismeretesek. Na meg vannak szakszemináruimok, többféle témában lehet ott írni, csakhát azok nem kötelezőek, kell hozzájuk egy kis szorgalom.
Pöttöm Panna nem élt helyesen a szabad tanárválasztás jogával, ez sajnálatos.

A diploma értékéről így általában vitatkozni meg hülyeség. Mindenhol a legjobbak érvényesülnek, ahogy itt is. Hogy ez a szegény távoli szemlélőt megrémíti, az nem releváns információ.

simonmondja... 2007.12.23. 11:55:59

Le vagyok sújtva.
Egy kommszakos sem javítja ki, még a tartalmi hibámat sem.

smeon 2007.12.23. 16:02:38

ha valaki nagyon meg akar valamit tanulni, akkor az meg is tanulja. itt a fő problémát nem az oktatás színvonalában látom, hanem abban, hogy Pöttöm Panna azt képzeli, hogy neki semmit nem kell tennie azért, hogy elsajátítsa a tudást, amjd úgyis jön valaki, aki szépen mindent a szájába rág.
Büszke Sas és társai pedig pont kapóra jöttek neki: most már legalább tudja valamire fogni, hogy miért ennyire hülye.

zsombor 2007.12.23. 16:41:30

kézi trackback:
Elkommunikálva - Mitől sz*r az újságíróképzés, és miért marad az?
antagon.blog.hu/2007/12/23/elkommunikalva_mitol_sz_r_az_ujsagirokep

lau 2007.12.23. 18:54:41

Nagy hiba általánosítani. Nekem is volt gondom egyes tanárokkal magyar szakon, ez mégsem jelenti azt, hogy lehülyézem az összeset, aki ott tanít. Mindenhol vannak jó tanárok és mindenhol vannak rosszak. A diák annyit tehet, hogy szelektál, amikor csak tud.

jone 2007.12.24. 19:38:11

Meg tudná mondani nekem valaki a Pöttöm Panna eredeti címét?
Előre is Köszönöm!

Boldog Karácsonyt!

jone 2007.12.24. 19:44:09

Az eredetiét persze..

pollner · http://soreo.biz 2007.12.26. 17:05:50

Szerintem az újságírás olyan, mint az informatika. A jövőben egyre kisebb lesz az igény az informatikusokra viszont egyre több olyan biológus, orvos, nyelvész kell, aki ért az informatikához is. Az újságoknak a tegnapi hírek közlése helyett át kell állniuk az elemző-értelmező, tényfeltáró írásokra. Ehhez pedig a jó íráskészségen túl ilyen-olyan szakmai ismeretek is kellenek. Szerintem is az MA-képzésben, vagy a posztgraduális képzésben kellene képezni az újságírókat. Ide eleve azokat kellene felvenni, akik újságírók akarnak lenni, nincsenek eleve beoltva újságírás ellen és rendelkeznek valamilyen alapvető íráskészséggel (és hajlandóak is írni).

robby 2007.12.27. 16:37:12

Anno a rendszerváltás előtt, egyetlen újságíró-iskola működött, ahova a szerkesztőségek elküldték a gyakornokaikat okosodni, de csak olyat küldhettek, akinek már felsőfokú végzettsége volt, azaz vmit már megtanult, vmihez elvileg értett, diplomája volt, és mindemellett még felvételizni is kellett szóban és írásban. Fél év "nappali tagozat", azaz reggel nyolctól estig elméleti és gyakorlati oktatás, plusz félév a diplomamunkára, vizsgákra, stb. Az első félévben nem kellett dolgozni, a küldő szerkesztőség adott havi fizetést is! (keveset...), a második féléves iskolai teendőket pedig már teljes munkaterhelés mellett kellett abszolválni.
Sokkal kevesebb újságírót képeztek, de a kiképzettek többsége valóban újságíróként dolgozott a suli előtt is, utána is.
Azaz kettős szűrés után juthatott be valaki újságíróiskolába, először kellett egy gyakornoki állást szereznie, másodszor pedig meg kellett felelnie a felvételi vizsgán is. És a suliban is 7-8 vizsgát le kellett tenni, ilyen-olyan szakdolgozatokat (nagyobb cikkeket) megírni, és utána adtak csak újságíró képesítést.

Sajnos az akkor épp regnáló rendszernek megfelelően sok volt a tantárgyak között az "agitprop". És voltak persze "politikai megbizottak" is a tanoncok között.

k.balint 2007.12.30. 22:54:58

Hogy miért gondolja mindenki, hogy ha újságíró akar lenni, akkor kom(m)édia szakra kell mennie?... Hatalmas marhaság, olyannyira, hogy bár máskor igen empatikus vagyok, most a történet olvasása közben végig hajlottam rá, hogy azt mondjam: aki 630 ezer forintot tud áldozni arra, hogy újságíró legyen, és ennyiért nem tesz semmi egyebet, csak a kommédiát, az pontosan annyit is érdemel meg, amennyit Pöttöm Panna barátunk kapott - mert aki így költ el ilyen célra ennyi pénzt, az nem fog megragadni a szakmában, mert nem eléggé életrevaló. (És félreértés ne essék, ettől még persze skandalum marad, hogy nincs ebben az országban egy nyomorult Újságírás-alapszak... De azzal, hogy "tüntetőleg" arra járunk, ami van, még nem fog megváltozni semmi. Apropó, ha esetleg nem lenne minden évben nyolcmilliószoros túljelentkezés, hanem mondjuk az emberek felismerve a képzés értékét (valahol a 100as skálán nulla és tíz között) marhára nem ezt írnék elsőtől ötödik helyig mindenhová a jelentkezési lapjaikon, ergo nem kapna pénzt a szak, na akkor még lenne esély, hogy valakinek eszébe jut, hogy nem frankó ez így.)

Írni, ha megvan az az alapkészség, ami nélkül úgyis minden hiába (és ez nem csak nagyvonalú közhely! arra tényleg szükség van) meg lehet tanulni egy két féléves OKJ-ban, és nem is rosszul, csak jól kell iskolát választani (mert akármiket is mondanak, olyan, ami erre, ha nem is tökéletes, de megfelelő, bizony akad), majd utána legalább fél évig írni kell, írni, írni (élesben, gyakorlaton, azaz tapasztalni a szerkesztőséget is, stb.). Akkor leszel újságíró.

És ha már számok: ez mondjuk 250 ezerbe kerül, és nem cseszel el X évet teljesen feleslegesen.

k.balint 2007.12.30. 22:57:44

(Ja, és fentieket elsősorban a tudat miatt írtam: Pannának már volt egy diplomája, ergo tényleg az ég adta világon semmi kényszerítő erő nem volt, hogy szerezzen még egyet. Lehetne még írni hosszan arról, hogy akkor s menj kommédiára, ha még nincs, mert jó esetben megmondják, hogy írj, csak azt nem, miről; meg arról, hogy a diploma semmivel sem ér többet egy OKJ-nál, ami pedig semmivel sem ér többet az íráskészségnél... Tőlem még soha nem kérték el (még csak nem is kérdezték, van-e) a papírokat, csak egyet: amin a próbacikk volt.)

Jó hír! 2008.01.01. 16:14:17

Újságíróként jelentem: no para! Hogy nem tanítottak meg hírt írni? Ugyan már! Hiszen még akkor is sanszod van valamelyik megyei lapnál, ha pocsékul fogalmazol, rossz a helyesírásod, és még emberileg is alkalmatlan vagy a pályára. Az újságírókat ugyanis annyira alulfizetik, hogy egy-két megszállotton kívül az igazán tehetségesek továbbállnak.(Nőként megjegyzem: nem véletlenül nőiesedik el a szakma.) Úgyhogy nem kell aggódni: van esély a pályán!

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2008.01.02. 10:50:49

De hova lett a "szomszéd blog"? Napok óta 404...

szciklon 2008.02.08. 15:07:21

Már elnézést, de miért gondolja bárki hogy 630 ezer forintért komoly oktatásban lehet része? Egy átlagos nagy-britanniai egyetem távoktatásos képzésén is többet kell fizetni egy félévért.: Ja, Nagy Britanniában többet is keresnek az emberek. Vannak, akiknek 600 ezer forint nem kevés pénz, és b***a a csőrüket, ha ezért nem kapnak semmit. (Zárójelben: az államilag finanszírozott diploma sincs ingyen...)
süti beállítások módosítása