Firkálj


Leírás

Átvert a TO? Nem maradt tantárgy? Pikkel rád a tanár? Nem indult szakirány? Átvernek a tandíjjal? Nem képvisel a HÖK? Felháborít a szinvonaltalan képzés? Megbántad az egészet ?!? Mindenkinek van története a visszásságokról, jó és rossz tapasztalatról, élményekről. "Felsül" az oktatás, régóta - beszéljünk róla, milyen is igazán. Fosuli@index.hu

Szavazás

Utolsó kommentek

  • sorstárs: "A gólyatábor-befizetések elsikkasztását, meg nem is értem. Milyen már, hogy saját számlára utalta... (2010.08.09. 14:45) HÖK segít?
  • testlife: @rexter: Alaposan átgondolt, értelmes, egyedi gondolkodásra valló tanács volt. Köszönjük. (2009.08.29. 12:16) (ki)Nyíregyháza
  • rexter: bazeg ember menj el dolgozni, mint anyadek penzen meg az allam penzen segilyekbol lakjal egy szaro... (2009.01.13. 12:40) (ki)Nyíregyháza
  • sedthh: nyíííregyi főiskolaaaa nanana nanaaaa (2008.11.22. 19:22) (ki)Nyíregyháza
  • P.E.: Azért az nagyon tetszik, hogy milyen szép bölcs gondolatokkal érvelnek a tandíj mellett az előző r... (2008.11.21. 22:50) Szívnak a végzősök?
  • P.E.: Két dolgot fűznék a cikkhez és az eddigi hozzászólásokhoz hozzá: - Azért nem kérnék pénzt, ha val... (2008.11.21. 22:44) Szívnak a végzősök?
  • drhlaszlo: Folytatást kérünk! Netán ráuntál, kedves Káposztakukac? (2008.11.10. 16:30) (ki)Nyíregyháza
  • d: te pedig, kedves barátom, hiába vagy diplomás, mégis egy rasszista szar vagy, és úgy tűnik frusztr... (2008.10.30. 12:04) Szívnak a végzősök?
  • KLO: Az ilyen hozzáállás: "Ha végigszenvedted a felsőoktatás négy/öt évét," mindent megmagyaráz... Ne... (2008.08.15. 21:43) Szívnak a végzősök?
  • Tombolda: juj. főiskola nyíregyen... necces. (2008.07.26. 21:44) (ki)Nyíregyháza
  • Utolsó 20

Címkék

becsöngetés (1) buli (1) debrecen (1) diák (3) diákigazolvány (2) diploma (1) egyetem (8) fősuli (9) hff (1) hök (1) höok (4) iskola (4) kollégium (2) kritika (20) minőség (4) oktatás (13) pécs (1) suli (1) szent istván (1) szigorlat (1) sztrájk (1) tanár (10) tandíj (5) tanulás (5) to (4) tüntetés (4) vélemény (15) vizsga (2) vjrktf (5) zh (2)

Olvass még

    Nincs megjeleníthető elem.

Tandíj reloaded

2008.04.10. 02:35 :: Lesley

Újra támad(hat) a tandíj!

A miniszterelnök azt mondta a tv2 műsorában Bárdosnak, hogy szerinte a felsőoktatásban az ingyenesség az első évben megmaradna, MINDENKI ingyen tanulhatna egy évig (nagyjából 80-100 ezer ember), viszont a második évtől csak mintegy 50-60 ezer diáknak maradna meg az ingyenesség. Azoknak, akiknek megy. Mármint a tanulás, természetesen, a többieknek fizetni kellene a tanulmányokért.

Egy ilyen ötleten gondolkodnak a rektorokkal közösen. Na nézzük, ez mit is jelentene az eddigi F.E.R. -el szemben, amit sikeresen leszavazott az ország. Ugye, ott az volt, hogy a legjobban teljesítő 15% nem fizet, most meg olyan 50-60 ezer - a kb. 400 ezerből. Mennyi is az? Gyors számolással nyolcada, tehát 12,5%. Ha levonjuk az elsősöket, akkor a maradék 16-20% NEM fizetne. Mindenki más igen. Azt is mondta Ferkó, hogy most is ez van. Érdekes, akkor mi a változás, újdonság benne?

Árnyaljuk még ezt azzal, hogy a beiratkozottak hány százaléka végzi el az adott képzést! Mindjárt más számok jönnek ki, ugye? Most a tanulók majdnem fele fizetős képzés keretében tanul.

Azt azért minden jóérzésű gondolkodó ember tudja, változásra van szükség az oktatásban. Reformra, ha úgy tetszik – bár ennek a szónak csúnya hangzása van manapság.

A HÖOK persze nem volt rest, rögtön betámadta a rektorokat, mondván, összedolgozik a kormánnyal. A rút rektorok! Talán tudnak valamit.. például hogy mi zajlik képzés néven.

Vagy talán a Höok is tisztában van ezzel, csak nem akarja bevallani, hogy politikai megrendelésre dolgozik - a Fidesznek. Ennek a legegyszerűbb leplezése, ha azt kiálltjuk ki, hogy a rektori konferencia a Maszopnak dolgozik. Az elnökük igen derék módon masírozik a politikai karrier felé, pont, mint elődei.

Bele kell vinni a politikát, persze, hiszen akkor az emberek szimpátia alapján döntenek - az egyszerűbb -  és amúgy is most szavaztuk le azt, amit akarnak a rektorok. Mit is?

Egyszerű a válasz: pénzt és minőséget. Én bízom abban, hogy rektorként felelősséget éreznek a nemzet sorsáért, és ennek megfelelően akarnak cselekedni. És nem akarják, hogy a magyar diploma egyre kevesebbet érjen.

És hogy diplomás munkanélkülieket gyártsunk.

3 komment

Címkék: vélemény tandíj höok

A bejegyzés trackback címe:

https://felsulooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr69419246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.11. 07:42:42

Na akkor itt álljunk meg egy szóra! A HÖOK olyannyira nem dolgozik FIDESZ megrendelésre, hogy a népszavazási kampány előtt sem a FIDESZ, sem pedig a FIDELITAS nem volt hajlandó egyeztetni a HÖOK-kal tandíjügyben. Sem kampánystratégiáról, sem másról. A HÖOK nyolc tagú elnöksége politikailag nem elkötelezett, egyik oldal képviselői sincsenek többségben.

kodacx 2008.04.11. 20:05:29

Elnézést, ha most bicskát nyitogatok, de mint diplomás nagyszülők unokája és diplomás szülők, volt egyetemista gyermeke én igenis azon a véleményen vagyok, hogy a FELSŐOKTATÁS igenis NE LEGYEN INGYENES!
Az én nagyanyám a háború előtt, a nyomorból, sokszor éhezve jutott el az orvosi egyetemig!
Tanult, dolgozott, éhezett, de megcsinálta, tudással, szorgalommal!
Annó én is csak tudásom alapján fértem be, és csak az államilag finanszírozott helyre volt esélyem, így másodszorra vettek fel.
118 pontot csináltam a 120-ból...
Mert másodszorra már tanultam, mint az állat!!!
Lehetőséget kell teremteni arra, hogy aki tanulmányai alatt mindvégig szorgalmas és jó képességű, az jusson be és mondjuk utána, mint sok helyen külföldön, évek alatt törleszthesse, MINT JÓL MEGFIZETETT DIPLOMÁS, a tanulmánya részleteit!
Olyan, már az általános iskola első osztályaitól működő, akár bentlakásos iskolarendszert kell kiépíteni, ami KIZÁRÓLAG KÉPESSÉG alapján jár a gyermekeknek, ergo már egy rosszabb sorban lévő, akár nyomorgó család gyermeke is tanulhasson, emberi körülmények közé kerülhessen, HA SZORGALMAS ÉS JÓL TANUL, egészen az egyetemig...
De ehhez az kell, hogy a diploma tényleg garantálja a jó megélhetést!!!
Az elmúlt negyven év, szűken a "gengszterváltás" utáni időszak odáig vezetett, hogy a tudás -legalábbis itthon-, a diploma, a szaktudás langyos xart se ér!
A képzett szakmunkásaink, diplomásaink, kutatóink húznak ki a francba (pld. az én 29 tagú gimnáziumi osztályomból 7 már külföldön él és mi is készülődünk feleséggel!:)
Többek közt azáltal, hogy a felsőoktatás ingyenes, ezt érték el!
Itthon izélnek megfizetni az embert, ugyanakkor az elvárt munka minősége, az elvárások, az bizony már kezd külföldre mutatni...

Farkas Dániel 2008.04.12. 16:15:46

Ha a kormány szemfüles lenne, most újra beveztehetné az utólagos képzési hozzájárulást (ukh), hiszen a népszavazáson csak a fejlesztési részhozzájárulást szavazták le (annak mértékét, tartalmát stb.). Egyébként mindig is igaz lesz a mondás, ha ingyen kapsz valamit (akár diplomát), akkor annak nincs sok értéke. A minőségért fizetni kell. Magyarországon sajnos még nem értették meg.
süti beállítások módosítása