Firkálj


Leírás

Átvert a TO? Nem maradt tantárgy? Pikkel rád a tanár? Nem indult szakirány? Átvernek a tandíjjal? Nem képvisel a HÖK? Felháborít a szinvonaltalan képzés? Megbántad az egészet ?!? Mindenkinek van története a visszásságokról, jó és rossz tapasztalatról, élményekről. "Felsül" az oktatás, régóta - beszéljünk róla, milyen is igazán. Fosuli@index.hu

Szavazás

Utolsó kommentek

  • sorstárs: "A gólyatábor-befizetések elsikkasztását, meg nem is értem. Milyen már, hogy saját számlára utalta... (2010.08.09. 14:45) HÖK segít?
  • testlife: @rexter: Alaposan átgondolt, értelmes, egyedi gondolkodásra valló tanács volt. Köszönjük. (2009.08.29. 12:16) (ki)Nyíregyháza
  • rexter: bazeg ember menj el dolgozni, mint anyadek penzen meg az allam penzen segilyekbol lakjal egy szaro... (2009.01.13. 12:40) (ki)Nyíregyháza
  • sedthh: nyíííregyi főiskolaaaa nanana nanaaaa (2008.11.22. 19:22) (ki)Nyíregyháza
  • P.E.: Azért az nagyon tetszik, hogy milyen szép bölcs gondolatokkal érvelnek a tandíj mellett az előző r... (2008.11.21. 22:50) Szívnak a végzősök?
  • P.E.: Két dolgot fűznék a cikkhez és az eddigi hozzászólásokhoz hozzá: - Azért nem kérnék pénzt, ha val... (2008.11.21. 22:44) Szívnak a végzősök?
  • drhlaszlo: Folytatást kérünk! Netán ráuntál, kedves Káposztakukac? (2008.11.10. 16:30) (ki)Nyíregyháza
  • d: te pedig, kedves barátom, hiába vagy diplomás, mégis egy rasszista szar vagy, és úgy tűnik frusztr... (2008.10.30. 12:04) Szívnak a végzősök?
  • KLO: Az ilyen hozzáállás: "Ha végigszenvedted a felsőoktatás négy/öt évét," mindent megmagyaráz... Ne... (2008.08.15. 21:43) Szívnak a végzősök?
  • Tombolda: juj. főiskola nyíregyen... necces. (2008.07.26. 21:44) (ki)Nyíregyháza
  • Utolsó 20

Címkék

becsöngetés (1) buli (1) debrecen (1) diák (3) diákigazolvány (2) diploma (1) egyetem (8) fősuli (9) hff (1) hök (1) höok (4) iskola (4) kollégium (2) kritika (20) minőség (4) oktatás (13) pécs (1) suli (1) szent istván (1) szigorlat (1) sztrájk (1) tanár (10) tandíj (5) tanulás (5) to (4) tüntetés (4) vélemény (15) vizsga (2) vjrktf (5) zh (2)

Olvass még

    Nincs megjeleníthető elem.

Visszajelzés az iskolának

2007.11.16. 09:29 :: Lesley

Oktatásszervezők (piaci alapon bizosan) a képzés végén csinálnak egy felmérést - általában kérdőíven - a hallgatók körében, milyen tapasztalatuk volt, mit gondolnak az oktatás milyenségéről, oktatókról, tananyagról. Ez jó dolog, hiszen viszajelzést kapnak a hibákról, kijavítják azt, jobbak lesznek, több ember megy oda tanulni, több pénzt jelent az elégedett ügyfél.

Tavaly óta, az új felsőoktatási törvény is előírja minden intézménynek meg kell tennie ugyanezt.

A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY MŰKÖDÉSÉNEK ALAPELVEI

21. § (6) A felsőoktatási intézmény minőségfejlesztési programot készít. Az intézményi minőségfejlesztési programban kell meghatározni a felsőoktatási intézmény működésének folyamatát, ennek keretei között a vezetési, tervezési, ellenőrzési, mérési, értékelési, fogyasztóvédelmi feladatok végrehajtását. Az intézményi minőségfejlesztési programban kell szabályozni az oktatói munka hallgatói véleményezésének rendjét.

Végignézve pár egyetem  és főiskola honlapját, a következőkről találtam

A Corvinus Egyetemen ezt teljesen komolyan gondolják, külön szervezet foglalkozik ezzel  2004. április 5 óta. A nyitólapon van egy teszt gólyáknak, belépés jelszóval, ígérik rövid, és hogy ősszel látható az eredmény. Ahhoz képest, hogy milyen régóta megvan, eredményeket nem találunk. Bár az is lehet, hogy menet közben közölték.

 

A BME - nél teljesen más a helyzet (miért is lenne mindenhol ugyanaz?), itt a fura hangzású  Stratégiai Igazgatóság néven fut a minőséget felügyelő rész, nem is hiába: az idén először kiosztott díjat meg is nyerték. A minőség elkötelezett egyeteme Kódexet adott ki, amely komplexen összefoglalja, mitől lesz minőségi az oktatás. Arra vontakozó adatot azonban itt sem leltem, hogy a 225 éves egyetem a hallgatókat is bevonná a véleményezésbe.

 

A Debreceni Egyetemen 2000- ben hozták létre a szabályzatot az oktatók értékeléséről, hét oldalon keresztül taglalja a hallgatók bevonásáról, az értékelés miértjéről és hogyanjáról.

Az oktatói munka hallgatói véleményezése a hallgatói jogviszonyból eredő alanyi jog, melyet a hallgató az egyetemi és a kari szabályzat keretei között gyakorolhat. A hallgatót véleménynyilvánításáért, illetőleg annak elmaradásáért hátrány nem érheti.

Az értékelés hivatali titkot képez, viszont legalább három évig megőrzik. Itt úgy tűnik, tényleg nagy hangsúlyt fektetnek a visszajelzésekre - legalábbis remek szabályzat van rá.

Azért kíváncsi lennék egy-két véleményre, hogy is zajlik a felmérés, értékelés....

 
 
 
Jöjjön hát az ELTE, és nézzük, milyen minőségpolitikája van! Hallgatók nem csak papíron ,de elektronikusan is véleményezhetik az oktatókat, munkájukat, évente egyszer biztosan. Az első kérdőívet itt is gólyaként kapják, és évente össze is hasonlítják, de csak a hallgatók által felvett kurzusokat értékelhetik.
 
A debreceni egyetemmel szemben itt csak az aktuális törvényt említik ezirányú kötelezettségéről, viszont itt a hallgatók - az oktató írásbeli beleegyezésével - megnézhetik a társaik anonim állásfoglalását is.
Kezdésnek ennyi, folytatása következik.
Most látom, hogy a Webisztánon az angol diákok online visszajelzést adnak a tanárokról - bár mintha a középsuliról lenne szó. . .

 

5 komment

Címkék: oktatás vélemény kritika iskola minőség diák

A bejegyzés trackback címe:

https://felsulooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr68199479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kobaljov 2007.11.16. 20:51:40

A BMI a linkek alapján BME, javítani kéne mert a BMI más: a tandíjper kapcsán is ismerhető SzTE BTK Budapesti Média Intézet (Havas féle médiaiskola, bár Havas már kiszállt belőle ha jól tudom)

Kobaljov 2007.11.16. 21:37:41

Egyébként ha komolyabban érdekel titeket az országos O(M)HV téma, érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a HÖOK-al, náluk is aktuális téma ahogy néztem, a legutóbbi vezetőképzőn is külön szekcióban foglalkoztak vele, lásd itt a programban az "E" kurzus kiírását:
www.hook.hu/main.php?folderID=1&articleID=3914&ctag=articlelist&iid=1

sötét oldal 2007.11.20. 23:57:01

légy nyugodt, működik a corvinuson, bár az se volt normális, aki ezt az egészet országosan bevezette, ez is csak egy "papír", amit az eu, akkreditálás stb. miatt kell csinálni. aki figyelembe veszi a diákok véleményét, az 20 éve is figyelembe vette enélkül is, aki meg nem, az egy "minőségbiztosítási" rendszertől nem fog hanyatt esni. csak egy csomó pluszmunkát jelent, meg erre is lehet bizottságokat alapítani és odarángatni ülésezni embereket, ahelyett, hogy azok bármi más, de értelmeset csinálnának. évszázadok óta működik a világon felsőoktatás, minőségbiztosítás nélkül is, de hát itt a nagy abszurdisztánban mindent túl kell bürokratizálni, meg mindent le kell programozni, így legalább az informatikusok kereshetnek jól ... más tartalmú és jellegű teszttel, kérdéssorral sokkal jobb infót lehetne nyerni, de hát ez van, nekem olyan mind1. de a kevesebb soxor több ...

L 2007.11.27. 03:15:09

99-ben kezdtem a BME-n, minden félévben volt OHV és minden félévben meg is kaptuk az összes kari oktató előző féléves OHV-jának eredményét a kari újság különszámában.
süti beállítások módosítása