Firkálj


Leírás

Átvert a TO? Nem maradt tantárgy? Pikkel rád a tanár? Nem indult szakirány? Átvernek a tandíjjal? Nem képvisel a HÖK? Felháborít a szinvonaltalan képzés? Megbántad az egészet ?!? Mindenkinek van története a visszásságokról, jó és rossz tapasztalatról, élményekről. "Felsül" az oktatás, régóta - beszéljünk róla, milyen is igazán. Fosuli@index.hu

Szavazás

Utolsó kommentek

  • sorstárs: "A gólyatábor-befizetések elsikkasztását, meg nem is értem. Milyen már, hogy saját számlára utalta... (2010.08.09. 14:45) HÖK segít?
  • testlife: @rexter: Alaposan átgondolt, értelmes, egyedi gondolkodásra valló tanács volt. Köszönjük. (2009.08.29. 12:16) (ki)Nyíregyháza
  • rexter: bazeg ember menj el dolgozni, mint anyadek penzen meg az allam penzen segilyekbol lakjal egy szaro... (2009.01.13. 12:40) (ki)Nyíregyháza
  • sedthh: nyíííregyi főiskolaaaa nanana nanaaaa (2008.11.22. 19:22) (ki)Nyíregyháza
  • P.E.: Azért az nagyon tetszik, hogy milyen szép bölcs gondolatokkal érvelnek a tandíj mellett az előző r... (2008.11.21. 22:50) Szívnak a végzősök?
  • P.E.: Két dolgot fűznék a cikkhez és az eddigi hozzászólásokhoz hozzá: - Azért nem kérnék pénzt, ha val... (2008.11.21. 22:44) Szívnak a végzősök?
  • drhlaszlo: Folytatást kérünk! Netán ráuntál, kedves Káposztakukac? (2008.11.10. 16:30) (ki)Nyíregyháza
  • d: te pedig, kedves barátom, hiába vagy diplomás, mégis egy rasszista szar vagy, és úgy tűnik frusztr... (2008.10.30. 12:04) Szívnak a végzősök?
  • KLO: Az ilyen hozzáállás: "Ha végigszenvedted a felsőoktatás négy/öt évét," mindent megmagyaráz... Ne... (2008.08.15. 21:43) Szívnak a végzősök?
  • Tombolda: juj. főiskola nyíregyen... necces. (2008.07.26. 21:44) (ki)Nyíregyháza
  • Utolsó 20

Címkék

becsöngetés (1) buli (1) debrecen (1) diák (3) diákigazolvány (2) diploma (1) egyetem (8) fősuli (9) hff (1) hök (1) höok (4) iskola (4) kollégium (2) kritika (20) minőség (4) oktatás (13) pécs (1) suli (1) szent istván (1) szigorlat (1) sztrájk (1) tanár (10) tandíj (5) tanulás (5) to (4) tüntetés (4) vélemény (15) vizsga (2) vjrktf (5) zh (2)

Olvass még

    Nincs megjeleníthető elem.

...olyan rosszul nézel ki - iszol Te rendesen?

2007.10.18. 10:26 :: Lesley

 

A tandíj kapcsán elég sok helyen találkozom azzal, "hogy fizessen csak a diák tandíjat, de tényleg, ne a kocsmákban igya el azt a pénzt. Ha van pénze sörözni, akkor fizessen az oktatásért is. Tanulni menjen a felsőoktatásba', ne bulizni."

Ezek a mondatok felemás érzéseket keltenek bennem.

Egyetértek, mert tényleg kell a tandíj, ha minőségi oktatást akarunk látni, és piaci alapon a minőséget meg kell fizetni. Az a tanár, aki tényleg rendelkezik megfelelő, kurrens ismerettel, és úgy át is tudja adni azt, hogy meg is marad, meg(k)éri az árát. Ezért érdemes is fizetni.

Ráadásul, ha valamiért fizetünk, akkor azt jobban értékeljük, az ingyen jött dolgokat pedig sokszor értéktelenek tartjuk.

Nem értek egyet, mert a tanulók fiatalok, akik a tanulás mellett felfedezik az életet, a szabadságot, önállóságot - a felnőtt létbe kóstolnak bele. A felnőttek buliznak; sőt, buli közben isznak. Nincs ebben semmi kivetnivaló. Ha a vizsgák is megvannak, akkor meg pláne nincs helye ezen felháborodásnak. Felelősséget is tanulnak, nem csak bulizni.

Természetesen ennél jóval árnyaltabb a kép.

Viszont nem kell általánosítani.

3 komment

Címkék: tandíj buli minőség diák

A bejegyzés trackback címe:

https://felsulooktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr91199965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kismandala 2007.10.18. 13:49:05

Nagyon kevés olyan fiatal lesz aki a saját erejéből fogja összekaparni a pénzt arra hogy tanulhasson a közhelyesnek tetsző mondatot vagyok kénytelen említeni, leginkább "a gazdag szülők hülyegyereke" fog egyetemre főiskolára járni. Nézzük csak meg a tavalyi felvételi pont határokat.. milyen minőség??? pénzpénzpénz, fejkvóta... ezek a srácok/lányok pedig ugyanúgy inni-szívni ba*ni járnak majd oda.. bocsesz

candy · http://wunderbike.postr.hu 2007.11.03. 17:56:31

Eddig nem sok minden dolognak valtozott pozitivan a minosege attol, hogy fizetosse tettek. Foleg a felsooktatasban nem lesz nagyobb minoseg, a bebetonozott faszfejek maradnak ott, ahol vannak, legfeljebb fizetesemelest kapnak. A maradek penzt meg kiteszik majd a kulonfele KHT-k.
Igy legalabb a tandijjal az ember nem tanulas mellett fog inni, hanem iskola helyett...

semota · http://livewithit.blog.hu 2007.11.11. 22:23:10

nekem is ez a bajom.

egyrészt azt mondom, hogy vezessék csak be a tandíjat, mert tele van az egyetem olyanokkal, akiknek abszolút nem ott van a helyük, mert vagy a minimumát se ütik meg egy egyetemistától elvárható tudásszintnek, vagy csak azért járnak oda, hogy addig se kelljen dolgozni, vagy mindkettő -- aki negyedévesen nem képes egy tök egyszerű folyóiratcikkből összerakni egy referátumot, mert _nem_érti_meg_, ami a rohadt cikkben le van írva, annak nehogy már az én adómból kelljen fizetni az oktatását. mások meg 7-8 évig járnak egyetemre, mert az jó buli, és húszéves csajokat hajkurászhatnak ahelyett, hogy a velük egy súlycsoportban kelljen megmérkőzniük (és jól pofára esniük): az ő szórakozásukat se szeretném fizetni, köszi.

másrészt viszont hiába teszik fizetőssé, tudom, hogy azokkal lesz kicseszve, akik hiába okosak, így is alig tudják kicsengetni a tanulás lehetővé tételét szolgáló költségeket (albérlet, kaja, tankönyvek, stb.) ... a gazdag szülők tökkelütött gyerekei pedig továbbra is ott fognak figyelni minden szakon.

sajnos a nyugatról érkező kezdeményezések megvalósítása felénk mindig amolyan felemásra sikeredik: a szívást maximálisan át kell vállalni, az előnyökben viszont nem részesedünk, az esélyegyenlőtleneket pedig nem kompenzálja senki.
süti beállítások módosítása